La Conselleria de Territori s'ha compromès a elaborar un Pla Integral al barri de Sant Joan i l'entorn per resoldre la conflictivitat a la zona. El conseller, Josep Rull, va visitar ahir al matí el barri i va presidir una reunió amb forces de seguretat i grups municipals, amb els quals va acordar que el departament, Incasòl i l'Ajuntament treballaran per tenir dissenyat l'esboç al setmebre. Després s'elaborarà un conveni per a tal de fer-lo realitat. Tot i que «encara s'han d'estudiar les eines urbanístiques», Rull va avançar que l'actuació passa per enderrocs, zones verdes, d'equipaments i també interconnexions entre els barris de l'entorn.

«Cal una actuació decidida i ferma dels poders públics per rehabilitar a fons aquesta zona», va sentenciar Rull després de la visita, de més d'una hora, a tot el sector oest. I aquesta actuació passa per una intervenció urbanística en uns barris on viuen unes 1.700 famílies d'ètnia gitana. El primer pas, va dir, s'abordarà aquest mateix juliol a tres bandes (Ajuntament, Incasòl i Direcció General d'Urbanisme) per tal de definir les eines urbanístiques i legals (ja sigui a través de canvis al planejament) per impulsar-ho.

El que tenen clar i s'ha demanat des de Figueres és que el pla inclogui esponjament a la zona a través d'enderrocs -no només els 44 habitatges d'Incasòl anunciats i dels quals només se n'ha executat un-, l'obertura d'espais verds, millora de la connectivitat amb els barris adjacents o l'ordenació de carrers.En aquest sentit, el conseller va admetre que es tracta d'un tema complex i «delicat» que s'abordarà amb «totes les garanties legals» amb l'objectiu de resoldre la degradació a la zona. «És des de l'àmbit urbanístic des del qual es poden fer millors polítiques socials perquè no es pot ingnorar l'entorn físic i la capacitat de transformar-lo». Aquest «esbós» que traci les línies a seguir hauria d'estar acabat passat l'estiu i serà aleshores quan s'elevarà a l'Ajuntament perquè tots els grups -en virtut del pacte de ciutat- l'avaluïn. Aleshores serà el torn, va dir, de fer un conveni entre Generalitat i Ajuntament per impulsar-lo «al més aviat possible».

Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Felip, va dir que la trobada és fruit del pla de treball que l'Ajuntament s'ha marcat per resoldre la problemàtica a la zona i va assegurar que la implicació de les administracions és la manera «més ferma» de poder incidir en la millora de la convivència social».