El Grup de Recerca d'Opistobranquins de Catalunya (GROC) ha indentificat fins a 77 espècies diferents d'un molusc gastròpode, conegut com a llimac de mar, a la cala es Caials, situada a Cadaqués dins del Parc Natural del Cap de Creus. La troballa es va fer en el marc de la 5a edició de la marató realitzada el cap de setmana passat que anualment s'organitza per fer noves identificacions d'aquests animals.

Els opistobranquis, molt semblants als llimacs terrestres, destaquen per les seves coloracions vistoses, contrastades i, algunes espècies, acostumen a ser minúscules i difícils de detectar. En total, els participants van observar 600 exemplars de 77 espècies diferents i encara n'hi ha quatre més pendents de confirmació. A més, durant les immersions, els experts van localitzar per primer cop la doridaci Baptidoris cinnabarina, arribant a les 115 espècies citades en aquesta cala, convertint aquest espai en el punt amb més diversitat d'opistobranquis de Catalunya.

Entre les observacions més destacades hi ha vuit espècies que es consideren molt rares pel fet que hi ha escasses cites prèvies al litoral català. Es tracta dels sacoglossos Hermaea bifida i Calliopaea bellula, i els doridacis Carminodoris boucheti, Doriopsilla areolata, Doris bertheloti, Doris ocelligera, Baptodoris cinnabarina i Polycera elegans.