La propietària d´un pis a Figueres ha vist com l´habitatge ha acabat sent «inhabitable», segons una sentència, a conseqüència de més de dotze anys de filtracions d´aigua des de la coberta de l´edifici. La comunitat de propietaris negava les filtracions i no volia reparar-ho. Va recorre a la via judicial que va donar-li la raó el 2013 i ha tardat tres anys més a tenir la sentència. La teulada la van reparar el 2012. Ara els obliguen a pagar-li els danys que estimen en 2.700 euros, una quantitat que considera insuficient. Per altres causes també relacionades amb l´edifici, tenen danys a la terrassa.

L´habitatge és un àtic al número, 23, del carrer Torres i Bages de Figueres. Segons consta a la sentència del jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Figueres, de data 30 de març, ha quedat acreditat que hi ha danys a l´interior de l´habitatge i a la terrassa. Presenta humitats molt importants a totes les habitacions, excepte la sala del menjador. Els sotres de les habitacions, un passadís i un lavabo mostren clarament els efectes per la filtració d´aigua que també ha malmès els armaris empotrats i ha fet saltar el guix de les parets. A la terrassa salta la pintura i un antic estucat, també hi ha esquerdes horizontals a la paret.

Per al jutjat, a l´interior de l´àtic«són danys i perjudicis derivats de la falta de reparació (prolongada durant molts anys, doncs ja constaven a principis del 2000, com consta als documents aportats) de la coberta de l´edifici per part de la comunitat». Durant aquelles dates, ja s´estava batallant perquè des de la comunitat es reparés la coberta, una obra que no van fer fins a l´any 2012. L´asseguradora s´hauria desentès de fer-se´n càrrec al·legant falta de manteniment. Els administradors de la comunitat durant el procés van negar que hi hagués un mal estat de la coberta que causés les filtracions i, per tant, també es negaven a assumir-ne la reparació. També van considerar que el mal estat de l´àtic es devia a la falta de manteniment per part de la propietària i que havia estat deshabitat durant molt temps (el jutjat ho descarta). Afegien també que durant uns anys van haver de reclamar-li quotes.

El jutjat, en canvi, responsabilitzade del mal estat del pis a la coberta i davant els arguments de la comunitat per mala relació amb la propietària o suposats incompliments de pagaments, els recorda que les reparacions a la coberta són reparacions obligatòries que afecten l´habitabilitat de l´immoble. En la sentència també es considera que «els danys a la terrassa» són per «dilatacions tèrmiques dels materials de la façana i probablement també a una càrrega no uniformement repartida a la paret de la façana».

En l´únic punt que coincideixen les parts és en la descripció de les afectacions a l´àtic. Es conclou que existeixen i que, a més, «estimo acreditat que els esmentats danys fan l´immoble inhabitable».

La part demandant demanava 9103,47 euros, però finalment es va condemnar a la comunitat a pagar-ne 2.719,34 euros.