El cost final de les obres de la primera fase de reforma de la platja i la instal·lació dels contenidors soterrats costarà el doble de l'import pel que es va adjudicar, la qual cosa obligarà el govern a fer una modificació de crèdit de 474.955 euros. Els grups de l'oposició (CiU, ERC i PP) han criticat la mala planificació i han qualificat la desviació d'«exagerada»i «desorbitada». L'alcalde, Víctor Puga, admet retards en els treballs i desviació però recorda que la xifra s'assembla a la prevista al projecte abans d'adjudicar-se i que l'Ajuntament en pagarà 260.000 euros -la resta es finança amb el Pla de Barris.

La reforma de la façana fins a la Punta es preveia que costés 787.000 euros i es va adjudicar per 573.000 euros. Pel que fa al projecte de contenidors soterrats es van projectar per 58.000 € -sabent que serien insuficients- i han costat 239.919 euros. El ple de dilluns va aprovar dos suplements de crèdit de 235.036 per la Platja i 239.919 pels contenidors, les obres dels quals encara s'estan acabant. La meitat es finançarà amb romanent de tresoreria i la resta amb les subvencions del Pla de Barris.

La desviació va suscitar les crítiques de tots els grups perquè suposa gairebé el doble del previst i perquè també s'ha incomplert el calendari i les màquines estan treballant el mes de juliol. L'oposició va retreure la falta de planificació i de no celebrar les comissions de treball de seguiment de l'obra.

Mala planificació

Per a Robert Bosch, portaveu del CiU, «el projecte fa la sensació que s'ha desviat d'una manera desorbitada» i «nosaltres tornarem al discurs de sempre, que segurament amb més planificació i fent les coses una mica entre tots les coses serien més precises i no hauríem de fer modificacions d'aquest import». Des del PP, el regidor Joan Ball-llosera es va posicionar en la mateixa línia. El «pressupost se n'ha anat de mare i aquí algú ha fet una mala planificació del que ha de costar això, ho trobem exagerat».

La regidora d'ERC, Etna Estrems, es va centrar sobretot en la desviació per als contenidors. Que «hi hagi 235.000 euros de desviació per fer un edifici de contenidors que ja estava pressupostat és que realment ho havien pressupostat molt malament», va dir. A més, va posar sobre la taula que «ja sabíem que els contenidors que estaven en el projecte serien insuficients i hauríem de fer vuit o nou viatges al dia per treure-ho». «Tots sabíem que això passaria i no sabem per què no es va incloure», va dir. Ball-llosera també va insistir que es va portar a ple un projecte que no era el que s'ha portat a terme.

El regidor d'Urbanisme, Josep Bofill, va explicar que al juliol «es va aprovar el projecte que preveia la zona de contenidors insuficient i a posteriori es va estudiar l'alternativa». «Es va trobar l'oportunitat dels contenidors compactadors que solucionarien el problema de freqüència de recollida de residus», a mitja obra, va dir i aquest va ser el motiu que s'allargués en el temps i que augmentés el cost. Per la resta de la reforma l'Ajuntament ja va explicar que en obrir el subsòl van veure que els serveis estaven en molt mal estat i es van decidir substituir.

Davant els retrets de CiU, l'alcalde va voler afegir que, malgrat els retards, no està afectant els negocis i que, malgrat la desviació, l'Escala pagarà 260.000 euros.