L'Ajuntament de Figueres ha demanat una subvenció de 1.037.817, 34 euros al Departament de Governació de la Generalitat en el marc de la convocatòria per seleccionar operacions susceptibles de cofinançament del Programa Operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER 2014-2020. L'objectiu és tenir garantit tot el finançament per l'obra de rehabilitació de la Casa Natal de Dalí valorada en 2.511.517,97 euros. L'Ajuntament preveu assumir a través dels pressupostos municipals fins als 2019 els 1.473.700,63 euros restants. A més, s'han sol·licitat una subvenció de 500.000 euros més al Ministeri d'Educació. Es tracta de l'import compromès per l'Estat fa mesos però que havia de gestionar-se a través d'un ajut, que encara no s'ha confirmat. Al ple d'ahir es va ratificar la petició.

El projecte de reforma s'arrossega des de fa anys. Després que l'Ajuntament acabés d'alliberar tots els negocis de la planta baixa, el 2008 consistori i Ministeri d'Habitatge signaven un acord mitjançant el qual l'Estat es comprometia a aportar els prop de 3 milions que havien de costar les obres de remodelació i museïtzació de l'espai. El projecte executiu, de fet, està redactat i aprovat des del gener de 2011 amb un cost de 2.075.634,69 euros més IVA que l'eleven fins als 2,5 milions.

El pas ferm en aquest sentit va arribar quan va anunciar el novembre passat que tenia prevista una partida de mig milió d'euros -que l'Ajuntament ha hagut de tramitar com una subvenció- i la resta es preveia repartir amb tres anualitats del 2016-2018. Al pressupost d'aquest any, de fet, es preveia una dotació en aquest sentit però es van fer canvis de darrera hora i, finalment, les anualitats es repartiran entre els exercicis de 2017, 2018 i 2019. En total, es tracta de dos milions d'euros dels quals es demana ara a través del FEDER un milió d'euros.

Segons la documentació que aporta l'Ajuntament per demanar l'ajut, es preveu un termini d'execució de 32 mesos amb inici al gener de 2017 i fi l'agost de 2019.

La voluntat és que l'espai es converteixi en un nou equipament cultural per a Figueres que permetrà explicar l'entorn de Dalí i, mitjançant exposicions temporals, recuperar les personalitat i els fets històrics i culturals que van conformar l'actual ciutat. La voluntat és també que esdevingui «una plataforma de relació entre l'obra i les actituds artístiques dalinianes i la creació artística contemporània».

Canvi al Montessori

D'altra banda, el ple va aprovar autoritzar a l'escola Montessori Figueres School l'arrendament a Montessori Palau del centre de Figueres. El punt va rebre les crítiques de la CUP i ERC que consideren que, tot i no oposar-se al canvi de gestió, el procés ha estat polèmic des dels inicis perquè es van cedir uns terrenys públics a una escola privada i no s'hi han fet mai equipaments, tal com iniciament s'havia previst. Felip va defensar la mesura i va recordar que no s'hi faran perquè part del terreny segregat es van cedir per fer el parc de Bombers que no s'ha executat ni està previst que faci a curt termini i que l'empresa acabarà aportant dos milions d'euros de cànon quan acabi la concessió d'aquí a 50 anys.

«El govern municipal veu molt bé aquest projecte, que diversifica la oferta educativa de la ciutat», va insistir l'alcaldessa. Pel què fa als usos de la part de la finca cedida a Interior, Felip va dir que en vista de la situació actual, potser caldria repensar si cal canviar-ne la utilitat. El ple també va aprovar demanar a la Diputació prendre part en la convocatòria de subvencions per a actuacions urgents per adaptar la funcionalitat dels equipaments polisportius que ha de permetre avançar en el cobriment de les pistes de l'escola Joaquim Cusí.