Una platja d'Empúries té un lloc de cria de sèpia visitable al fons del mar

Tècnics d'un projecte per recuperar l'espècie han adequat un hàbitat on es poden veure des de sèpies a cavallets de mar

10.07.2016 | 00:00
Una platja d'Empúries té un lloc de cria de sèpia visitable al fons del mar
Una platja d'Empúries té un lloc de cria de sèpia visitable al fons del mar

L'Escala té un nou espai visitable al fons del mar i on els protagonistes són les sèpies. En el marc del projecte Sèpia, per incrementar-ne la població a la badia de Roses, s'ha creat una reserva, un hàbitat d'un quilòmetre per potenciar que criïn. Però en una platja d'Empúries, entre el moll Grec i les muscleres, s'ha fet el mateix en un espai més reduït, sense cap restricció d'accés perquè està pensat perquè es pugui visitar. A poc més de dos metres de fondària s'hi pot trobar una sepiera amb quatre mil ous a punt d'eclosionar, i on es poden veure des de sèpies, calamars, cavallets de mar, entre altres espècies.
No hi ha balisament en superfície. Està tot submergit i s'hi pot arribar nedant des de la platja. Amagat als ulls dels que estan a la superfície s'hi troba un espectacle "impressionant" com el descriu el tècnic en pesca, Isaac Moya. És un dels membres del Projecte Sèpia nascut per incrementar la població de l'espècie en regressió en els darrers anys.
A la platja d'Empúries s'hi troba una reproducció exacta del Projecte Sèpia creada en 47 metres. L'original té un quilòmetre a l'Escala i un a Roses. Una línia on s'han col·locat branques de llentiscle per afavorir que hi criïn sèpies i calamars. I on també s'han dipositat més de vuitantana mil ous que han els pescadors han recuperat de les xarxes. Es col·loquen en unes innovadores gàbies incubadores.
A l'espai visitable hi ha el mateix sistema però en els 47 metres lineals amb una profunditat que va dels 2,2 als 3,20 metres de profunditat. El tècnic explica que la setmana passada hi va poder veure sis sèpies adultes amarrant ous i s'hi han col·locat quatre mil ous que d'aquí uns deu dies podrien començar a eclosionar. A més, remarca, "s'hi poden veure tot tipus de peixos, dorades, marbres, moixons, cabons perquè és un lloc que també serveix de refugi per a diverses espècies". El que han fet els impulsors del projecte és posar a l'abast de la gent un espectacle "impressionant" de la vida al mar. Un "luxe" pels que practiquen snorkelling, remarca Moya.
El tècnic constata que fa la mateixa funció que la línia grossa però aquesta no està protegida. Explica que, a menys que les toquis, les visites no alteren les sèpies perquè "inclús quan les estàs mirant no deixen de fer la seva feina". Per això està convençut que "si es té una mica de respecte", que es pugui visitar no alterarà les reproduccions.
La iniciativa van decidir engegar-la aquest any pensant en com donar difusió i promoure la sensibilització i no han tingut temps de demanar els permisos per senyalitzar-la a la superfície. Per això els interessats tindran l'alicient afegit d'haver d'esmeçar-se per trobar el punt exacte. Disposen d'un petit mapa amb la localització marcada i amb indicacions.
Els impulsors del projecte Sèpia són el tècnic de pesca Isaac Moya i el biòleg BorisWeitzamnn, juntament amb els pescadors de l'Escala. S'hi han afegit l'Ajuntament i empreses privades i la mateixa iniciativa es porta a terme a Roses. A banda del seguiment de les sepieres duen a terme altres iniciatives per portar el missatge de "retornar al Mar, si volem rebre del mar".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Detenen un jove que va robar en una benzinera de Figueres i va agredir la treballadora

Per aconseguir els 260 euros que hi havia a la caixa, va agafar la dependenta pel braç i la va...

Troben un obús de la Guerra Civil al Port de la Selva

Troben un obús de la Guerra Civil al Port de la Selva

L'artefacte, de 75 centímetres, estava en una finca particular amagada sota terra

Salvem denuncia que la Diputació ha reprès l´obra de la rotonda als Aiguamolls

Salvem denuncia que la Diputació ha reprès l´obra de la rotonda als Aiguamolls

L'entitat lamenta que es porti a terme uns treballs en un espai on la normativa demana protegir

El presbiteri de l´església de Vilaritg de Cistella llueix nous frescos

El presbiteri de l´església de Vilaritg de Cistella llueix nous frescos

El pintor Ricard Ferrer ha donat vida a aquesta part de l'església pintant escenes relacionades...

Enxampats amb 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil

Enxampats amb 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil

La Policia Nacional deté dos traficants que el jutge ha enviat a presó provisonal

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

A causa de l'acció de l'aigua i del pas del temps, es va aprimant aquesta joia natural que es...

Enllaços recomanats: Premis cinema