L'Escala té un nou espai visitable al fons del mar i on els protagonistes són les sèpies. En el marc del projecte Sèpia, per incrementar-ne la població a la badia de Roses, s'ha creat una reserva, un hàbitat d'un quilòmetre per potenciar que criïn. Però en una platja d'Empúries, entre el moll Grec i les muscleres, s'ha fet el mateix en un espai més reduït, sense cap restricció d'accés perquè està pensat perquè es pugui visitar. A poc més de dos metres de fondària s'hi pot trobar una sepiera amb quatre mil ous a punt d'eclosionar, i on es poden veure des de sèpies, calamars, cavallets de mar, entre altres espècies.

No hi ha balisament en superfície. Està tot submergit i s'hi pot arribar nedant des de la platja. Amagat als ulls dels que estan a la superfície s'hi troba un espectacle "impressionant" com el descriu el tècnic en pesca, Isaac Moya. És un dels membres del Projecte Sèpia nascut per incrementar la població de l'espècie en regressió en els darrers anys.

A la platja d'Empúries s'hi troba una reproducció exacta del Projecte Sèpia creada en 47 metres. L'original té un quilòmetre a l'Escala i un a Roses. Una línia on s'han col·locat branques de llentiscle per afavorir que hi criïn sèpies i calamars. I on també s'han dipositat més de vuitantana mil ous que han els pescadors han recuperat de les xarxes. Es col·loquen en unes innovadores gàbies incubadores.

A l'espai visitable hi ha el mateix sistema però en els 47 metres lineals amb una profunditat que va dels 2,2 als 3,20 metres de profunditat. El tècnic explica que la setmana passada hi va poder veure sis sèpies adultes amarrant ous i s'hi han col·locat quatre mil ous que d'aquí uns deu dies podrien començar a eclosionar. A més, remarca, "s'hi poden veure tot tipus de peixos, dorades, marbres, moixons, cabons perquè és un lloc que també serveix de refugi per a diverses espècies". El que han fet els impulsors del projecte és posar a l'abast de la gent un espectacle "impressionant" de la vida al mar. Un "luxe" pels que practiquen snorkelling, remarca Moya.

El tècnic constata que fa la mateixa funció que la línia grossa però aquesta no està protegida. Explica que, a menys que les toquis, les visites no alteren les sèpies perquè "inclús quan les estàs mirant no deixen de fer la seva feina". Per això està convençut que "si es té una mica de respecte", que es pugui visitar no alterarà les reproduccions.

La iniciativa van decidir engegar-la aquest any pensant en com donar difusió i promoure la sensibilització i no han tingut temps de demanar els permisos per senyalitzar-la a la superfície. Per això els interessats tindran l'alicient afegit d'haver d'esmeçar-se per trobar el punt exacte. Disposen d'un petit mapa amb la localització marcada i amb indicacions.

Els impulsors del projecte Sèpia són el tècnic de pesca Isaac Moya i el biòleg BorisWeitzamnn, juntament amb els pescadors de l'Escala. S'hi han afegit l'Ajuntament i empreses privades i la mateixa iniciativa es porta a terme a Roses. A banda del seguiment de les sepieres duen a terme altres iniciatives per portar el missatge de "retornar al Mar, si volem rebre del mar".