L'Ajuntament de Figueres ha tramitat 161 expedients sancionadors per incompliments de l'ordenança de residus entre 2015 i 2016, amb 19.440 euros en sancions a particulars o comerciants. És el resultat de la camanya contra l'incivisme i el control de l'abocament de residus que es va iniciar l'any passat per donar resposta a l'increment d'abocaments incívics i infraccions.

Del total de sancions imposades, segons les fonts municipals, 8060 ja han estat cobrades; 1230 estan pendents de cobrar per via executiva; 3950 pendents de cobrar per via voluntària; i 6300 en tràmit d´imposició. Les sancions van dels 120 als 750 euros i en la majoria dels casos són per abocar fora dels contenidors o bé no reciclar.

Els controls es realitzen amb l´Inspector de Medi Ambient de l´Ajuntament de Figueres, Jordi Sánchez, i agents de paisà de la Guàrdia Urbana en diverses franges horàries a tota la ciutat, amb especial incidència en els punts més conflictius on s´ha detectat una activitat més freqüent d´incivisme.

El regidor de Serveis Urbans, Quim Felip, considera que aquests controls són absolutament necessaris. Felip valora positivament el resultat però admet que «queda molta feina per fer». En aquest sentit diu que «el nostre primer objectiu amb aquests controls i la imposició de sancions ha estat combatre la sensació d´impunitat dels incívics».

La campanya es va iniciar davant la presència de nombrosos abocaments que, a més, generaven queixes. Es tracta d'una campanya pensada per ser de sensibilització, dissuassòria i no recaptatòria. La campanya va suposar un sobrecost per reforçar el servei de neteja.

Figueres no és l'únic punt de la comarca amb punts conflictius per abocaments incontrolats. Els camins rurals i entorns del riu en són un altre. Fa poc més d'un mes es van localitzar més de 400 pneumàtics a tocar la Muga a Cabanes.