El poble de Saus, Camallera i Llampaies (Alt Empordà) ha registrat uns nivells de nitrats en aigua potable lleugerament superiors als recomanats. Concretament, els controls periòdics de qualitat de l'aigua han detectat un nivell de 52 mg/l, per sobre del paràmetre aconsellat de 50 mg/l. L'alcalde del municipi, Esteve Gironès, ha recomanat als grups de població més sensible, com ara embarassades, lactants i adults amb acidesa gàstrica, que no beguin ni cuinin amb aigua de la xarxa. Sí que es pot utilitzar per dutxar-se, rentar la roba o els estris de cuina, sense risc per a la salut. També es demana estalviar al màxim el consum d'aigua. Per exemple, restringint el rec dels jardins o el canvi d'aigua de les piscines. La minora dels cabals dels aqüífers va obligar el consistori a prendre "mesures d'urgència" a partir de captacions amb excés de nitrats per garantir el subministrament. Això, segons l'alcalde, explicaria l'empitjorament de la qualitat de l'aigua.

Segons el ban municipal publicat aquest dimarts, d'acord amb els criteris de la FAO-OMS, la ingesta tolerable de nitrats és de 219 mg/dia per persona. Malgrat això, cal tenir en compte que, en determinades persones i en alguns grups de població, la ingesta habitual de quantitats elevades de nitrats pot produir una alteració de la capacitat de transport d'oxigen de la sang (metahemoglobinèmia).

Els grups de població més sensibles són les dones embarassades i els lactants, els adults amb acidesa gàstrica reduïda i altres individus amb alteracions poc freqüents com dèficits hereditaris de la forma reduïda de la nicotinamida-adenina-dinucleòtid (NADH), una activitat disminuïda de l´enzim metahemoglobina reductasa als eritròcits, i amb anomalies estructurals de l'hemoglobina (Hb-Ms).

D'aquesta manera, es recomana que les persones incloses dins d'algun d'aquests grup de risc dels esmentats, s'abstinguin de consumir aigua de la xarxa per beure o cuinar. El grup de més risc són els lactants alimentats amb llet artificial, per la qual cosa, a l'hora de preparar biberons, cal utilitzar aigua envasada.

Encara que l'aigua tingui elevats continguts de nitrats, es pot utilitzar per a dutxar-se, rentar la roba o rentar els estris de cuina, sense risc per a la salut.

L'alcalde ha recordat que els aqüífers han minorat "considerablement" el cabal i que per garantir el subministrament l'ajuntament es va veure "obligat" a prendre "mesures d'urgència i a haver de recórrer a altres captacions amb excés de nitrats". Això hauria comportat l'"empitjorament" de la seva qualitat. Davant d'aquesta situació, Gironès ha demanat als veïns que no gastin més aigua de la estrictament necessària, restringint el rec de jardins i el canvi d'aigua per les piscines.