Camallera recomana no beure aigua per un excés de nitrats

L'alcalde demana que la població més sensible (embarassades, lactants i adults amb acidesa gàstrica) que no consumeixin aigua de la xarxa

12.07.2016 | 20:40
Camallera recomana no beure aigua per un excés de nitrats<br/>
Camallera recomana no beure aigua per un excés de nitrats

El poble de Saus, Camallera i Llampaies (Alt Empordà) ha registrat uns nivells de nitrats en aigua potable lleugerament superiors als recomanats. Concretament, els controls periòdics de qualitat de l'aigua han detectat un nivell de 52 mg/l, per sobre del paràmetre aconsellat de 50 mg/l. L'alcalde del municipi, Esteve Gironès, ha recomanat als grups de població més sensible, com ara embarassades, lactants i adults amb acidesa gàstrica, que no beguin ni cuinin amb aigua de la xarxa. Sí que es pot utilitzar per dutxar-se, rentar la roba o els estris de cuina, sense risc per a la salut. També es demana estalviar al màxim el consum d'aigua. Per exemple, restringint el rec dels jardins o el canvi d'aigua de les piscines. La minora dels cabals dels aqüífers va obligar el consistori a prendre "mesures d'urgència" a partir de captacions amb excés de nitrats per garantir el subministrament. Això, segons l'alcalde, explicaria l'empitjorament de la qualitat de l'aigua.
Segons el ban municipal publicat aquest dimarts, d'acord amb els criteris de la FAO-OMS, la ingesta tolerable de nitrats és de 219 mg/dia per persona. Malgrat això, cal tenir en compte que, en determinades persones i en alguns grups de població, la ingesta habitual de quantitats elevades de nitrats pot produir una alteració de la capacitat de transport d'oxigen de la sang (metahemoglobinèmia).

Els grups de població més sensibles són les dones embarassades i els lactants, els adults amb acidesa gàstrica reduïda i altres individus amb alteracions poc freqüents com dèficits hereditaris de la forma reduïda de la nicotinamida-adenina-dinucleòtid (NADH), una activitat disminuïda de l´enzim metahemoglobina reductasa als eritròcits, i amb anomalies estructurals de l'hemoglobina (Hb-Ms).

D'aquesta manera, es recomana que les persones incloses dins d'algun d'aquests grup de risc dels esmentats, s'abstinguin de consumir aigua de la xarxa per beure o cuinar. El grup de més risc són els lactants alimentats amb llet artificial, per la qual cosa, a l'hora de preparar biberons, cal utilitzar aigua envasada.

Encara que l'aigua tingui elevats continguts de nitrats, es pot utilitzar per a dutxar-se, rentar la roba o rentar els estris de cuina, sense risc per a la salut.

L'alcalde ha recordat que els aqüífers han minorat "considerablement" el cabal i que per garantir el subministrament l'ajuntament es va veure "obligat" a prendre "mesures d'urgència i a haver de recórrer a altres captacions amb excés de nitrats". Això hauria comportat l'"empitjorament" de la seva qualitat. Davant d'aquesta situació, Gironès ha demanat als veïns que no gastin més aigua de la estrictament necessària, restringint el rec de jardins i el canvi d'aigua per les piscines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

L´oposició de Figueres acusa el Govern de menystenir-los

ERC, la CUP, el PP i C's critiquen que s'anunciï que el Consell entrarà a Fisersa abans de...

Unió de Roses denuncia irregularitats al cas Royal Marine II

Unió de Roses denuncia irregularitats al cas Royal Marine II

La formació no descarta portar a Fiscalia el pagament de la indemnització

Condemnada una agent immobiliària de Roses per quedar-se 49.000 euros

Condemnada una agent immobiliària de Roses per quedar-se 49.000 euros

La processada ja està complint pena de presó per una altra apropiació indeguda de diners dels seus...

Detonen l´obús trobat a Port de la Selva a la base militar de Sant Climent

Detonen l´obús trobat a Port de la Selva a la base militar de Sant Climent

Tot apunta que és un artefacte que va ser llançat per l'aviació alemanya durant la Guerra Civil

Troben un obús de la Guerra Civil en una finca al Port de la Selva

Troben un obús de la Guerra Civil en una finca al Port de la Selva

L'artefacte, que fa 75 centímetres i li falta una part, estava amagat sota terra en uns terrenys...

Cues a Figueres en el primer dia d´obres de la rotonda a la plaça del Sol

Els treballs que duraran set mesos coïncideixen amb un segon giratori a l'N-260 a Vilafant

Enllaços recomanats: Premis cinema