L'Ajuntament de Figueres ha imposat en sancions 19.440 euros en tan sols un any a particulars o comerciants que han abocat residus a la via pública o no han reciclat. És el resultat de la campanya contra l'incivisme i de control d'abocament de residus que va començar l'abril de 2015. L'Ajuntament admet que encara queda molta feina per fer.

En aquets mesos, les inspeccions han comportat la tramitació de fins a 161 expedients sancionadors per incompliment de l'Ordenança reguladora de la gestió de residus municipals. 53 dels expedients es van obrir l'any passat i la resta el 2016, segons les dades facilitades a Diari de Girona al febrer. Són les que han acabat amb gairebé vint mil euros en multes. D'aquests 19.440 euros en sancions, segons les fonts municipals, 8.060 ja han estat cobrades; 1.230 estan pendents de cobrar per via executiva; 3.950 estan pendents de cobrar per via voluntària; i 6.300 estan en tràmit d'imposició.

En tots els casos es tractaria de persones o comerços que han abocat de forma incontrolada residus. Els controls es porten a terem amb l'Inspector de Medi Ambient de l'Ajuntament, Jordi Sánchez, i agents de paisà de la Guàrdia Urbana. Controlen en diverses franges horàries tota la ciutat, tot i que es fa especial incidència en els punts més conflictius on s'ha detectat una activitat més freqüent d'incivisme. Es va decidir engegar-la a l'abril i, de fet, es tractava d'una campanya de sensibilització, dissuassiva, no recaptatòria, informa l'Ajuntament. Des de l'administració municipal es va haver d'assumir un sobrecost en haver de reforçar el servei de neteja.

L'Ajuntament compta amb nou informadors ambientals, amb inspectors ambientals tècnics de medi ambient i agents de la Guàrdia Urbana que participen en els controls. Els tècnics s'asseguren de saber qui ha fet l'abocament. Quan s'inicia l'expedient sancionador ja hi ha la certesa de qui ho ha fet. S'inicia l'expedient des de l'àrea de Medi Ambient, que nomena un instructor que fa la proposta de sanció en base a la infracció comesa. Una de les més habituals és abandonar residus fora del contenidor però també n'hi ha per no fer el reciclatge, per exemple. Es controla de dia i de nit però és en aquesta segona franja horària quan hi ha més activitat.

Les sancions, la majoria de les quals són lleus, poden anar dels 120 als 750 euros.

El regidor de Serveis Urbans, Quim Felip, ha remarcat que la tasca que es porta a terme per controlar els abocaments incívics suposa un sobrecost a la ciutat, però la considera «absolutament necessària». Tot i valorar positivament els resultats, ha admès que «queda molta feina per fer». El primer objectiu fins ara ha estat «combatre la sensació d'impunitat dels incívics» però ara es continuarà treballant.

Els abocaments incontrolats són una problemàtica estesa, amb alguns punts molt conflictius. Camins o entorns dels rius són alguns dels indrets més conflictius. A Cabanes, al maig es van retirar 400 pneumàtics de la llera del riu. Es va poder identificar el responsable. Al llarg de la Muga, en diferents termes, és habitual aquesta pràctica incívica.