«Per primera vegada tots els que podem incidir a intentar eradicar el top manta ens hem reunit i s'ha decidit abordar-ho com un problema de país». Ho diu l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que va participar dimarts en una reunió convocada pel síndic de greuges amb participació d'una quarantena de representants de la Generalitat, govern de l'estat, ens locals, cossos policials i Port de Barcelona. Tots treballaran el problema i hi haurà un grup de treball més reduït integrat per Roses, Sitges, Salou, Barcelona -les poblacions catalanes més afectades-, la Generalitat i el govern espanyol.

Els objectius a partir d'ara són treballar en diferents mesures que Mindan resumeix en cinc: col·laboració dels cossos policials; campanya des de l'administració catalana pel consum responsable; buscar les eines jurídiques necessàries perquè la policia pugui actuar de manera ferma -un canvi a la llei-; i la investigació necessària per eradicar l'arrel del problema trobant els punts des d'on es distribueix.

L'alcaldessa constata que algunes ja es porten a terme a Roses com la col·laboració policial, però que la idea a partir d'ara és que no siguin els ajuntaments que «hagin d'anar intentant fer iniciatives per minimitzar el top manta, sinó que sigui amb solucions a nivell de país».

La coordinació policial permet, per exemple, que la Guàrdia Civil actuï en temes d'estrangeria, mentre la resta de forces com la Policia Local es faci càrrec de les faltes administratives i amb l'actuació conjunta poder pressionar al màxim. Pel que fa al canvi a la llei, Mindan constata que des de Roses sempre han cregut que això és imprescindible però que l'important és analitzar-ho i«si no cal perfecte, però jo el que vull és treballar-hi».

Una altra de les tasques que es considera clau és investigar des d'on parteix la cadena que acaba amb la mercaderia al carrer. Segons Mindan, es tracta de mercaderia que no entra de forma il·legal, segons es va explicar, per tant, han de trobar des d'on es mantipula. Per això es va conclore que cal augmenta la coordinació policial per lluitar contra les màfies que importen, falsifiquen i distribueixen el material il.legal.

Un dels punts que no afecta Roses, diu l'alcaldessa, és prendre mesures socials per ajudar els immigrants que es veuen abocats a treballar en aquesta activitat i que se'ls considera víctimes. Se'ls pretén donar una «alternativa laboral regularitzada». «A nosaltres al novembre no ens queda ningú i en aquest sentit no podem actuar», constata Mindan.

El síndic, Rafel Ribó, va agrair la presència de totes les administracions convidades i va explicar que es van reconèixer «encerts i errors» comesos fins ara en la lluita contra la venda ambulant il·legal. Segons ell, tots els presents tenen l'objectiu «d'eradicar aquest fenomen complex però impropi d'una societat madura i ?democràtica», que inclou l'explotació social, el comerç il·legal i l'incivisme.

Per fer propostes de coordinació, es va crear el grup de treball reduït format pels ajuntaments de Barcelona, Salou, Sitges i Roses, així com la Generalitat i el Govern espanyol. El 22 de novembre estan convocades altre cop totes les organitzacions per escoltar les propostes de millora i fer balanç d'aquest estiu. Ribó no va voler criticar altre cop el govern espanyol, com va fer fa uns dies lamentant una suposada falta d'implicació dels cossos de policia estatals.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va manifestar que un dels punts en comú va ser la «tolerància zero» per la «mala imatge» que dóna a les ciutats i el país i, sobretot, pels perjudicis als comerciants i a l'economia productiva. Va confirmar que s'investigaran l'origen dels productes i la distribució, es faran campanyes de conscienciació i sanció contra compradors i es faran patrullatges «de saturació» combinats amb policies locals i la Policia Portuària de Barcelona.

A l'espera de més manters

Roses és un dels punts conflictius de les comarques gironines, juntament amb la Jonquera, a banda dels punts habituals de venda en llocs turístics com les platges. Al passeig de Santa Margarida de Roses, tal com va publicar dilluns Diari de Girona, ja se n'hi acumulen 150 que han arribat amb els turistes i Mindan admet que temen que a partir d'aquest cap de setmana es disparin fins als 400. Mantenen vigilància permanent fins les onze de la nit.

A la reunió celebrada amb el síndic de greuges hi van ser presents també de les comarques gironines els ajuntaments de Figueres, Llançà i Torroella de Montgrí.