El Pla de Barris de Figueres per intensificar la vigilància policial s'haurà de fer amb hores extraordinàries voluntàries de la Guàrdia Urbana. El pla elaborat pel cap de la policia, Josep Maria Riera, a petició del govern, informa que una gran part de la plantilla ja està actualment "cansada" per "l'excés de compromís que se'ls demana a l'hora de realitzar serveis extraordinaris". Necessitarien uns 90 agents i en són 71 (queden cinc places vacants per cobrir). El 2015 es van fer 9.653 hores extra. El nou pla, segons l'informe, es calcula que suposa 216 hores extres a la setmana. Es pagaran a 35 euros l'hora per incentivar els agents.

L'Ajuntament ha tirat endavant el pla per intensificar la vigilància que, mentre no es disposi de més agents en plantilla, s'espera poder atendre amb les hores extra voluntàries. En la tramitació al darrer ple s'incloïa l'informe del cap de la Guàrdia Urbana, l'inspector Josep Maria Riera. En l'apartat en què s'exposa la situació actual de la plantilla es detalla que hi ha 71 agents, tot i que hi ha cinc places vacants. Es considera que una ciutat com Figueres "no és agosarat dir" que "necessitaria una plantilla amb 90 policies". Dels actuals, els que podrien fer front a tot tipus de serveis sense limitacions són 57. A banda de les incapacitats per llarga durada (4) n'hi ha quatre més que estan gestionant passar a segona activitat i són vuit els que encara no ho han fet però tenen més de 57 anys i, per raó d'edat, ho podrien fer. Justament, s'explica que "un problema important de la Guàrdia Urbana és l'envelliment de la plantilla, atès que 30 persones tenen més de 50 anys". Però és que es considera que ni amb el 100% de la plantilla es podria cobrir tot el que necessita la ciutat. I "això motiva que la Guàrdia Urbana hagi de fer un constant sobreesforç per tal de poder cobrir les demandes". S'han fet hores, "9.653 extraordinàries més de la jornada laboral ordinària que aquests funcionaris tenen l'obligació de fer". Ara se'ls demana que de forma voluntària en facin més. L'informe deixa clar que "la realitat és que gran part de la plantilla es troba cansada" pels serveis extraordinaris.

Per aquet motiu es proposa que un incentiu seria gratificacions superiors a les habituals perquè part de la plantilla accepti fer-les.

El regidor de Seguretat, Pere Casellas, va informar al darrer ple que per aquest motiu són 35 euros l'hora.

El pla elaborat preveu que es dediquin al pla 216 hores a la setmana que ha encarregat l'Ajuntament. Es pretén "augmentar el patrullatge a peu i d'interacció amb els veïns i establiments públics, fent notar la presència policial, rebent informació i donant retorn de les actuacions realitzades, tot orientat a incrementar la seguretat subjectiva".

El pla té en compte les característiques i necessitats de cada barri o sector a l'hora de decidir les hores que s'hi espera dedicar i quines problemàtiques hi haurà. Per exemple, al sector Oest, on es concentra la comunitat gitana, es dedicarà lam ajor atenció, un fet que ja passa actualment. Al centre el seguirà per la presència de més turistes, i la resta de barris s'hi patrullarà menys.

El pla contempla tenir cura de diverses qüestions com tot el referent als gossos; abocament de deixalles; consum d'alcohol i substàncies estupefaents a la via pública; ocupar la via pública amb ànim de lucre sense autorització; utilització de la via pública de manera que causi perjudici a la resta d'usuaris; actuacions que causin desperfectes en el mobiliari urbà, en les plantacions i arbrat.