L´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) persegueix des de fa anys que els veïns de la urbanització Bon Relax de Sant Pere Pescador (sense servei d´aigua muncipal) que tenen pous legalitzats però que no disposen de de comptador paguin el cànon de d´aigua obligatori des del 2003. Diversos veïns han rebut sancions que ara reclama l´Agència Tributària. En un dels casos els reclamen més de vuit mil euros. L´Ajuntament ha mediat en els casos en què encara no ha arribat a Hisenda. A més, han començat el procés per fer arribar les canonades d´aigua potable als quatre blocs de pisos de la urbanització.

L´August Adolf Weyland i la seva dona Marlise tenen aigua potable perquè disposen d´un pou propi. El mateix els passa a la resta de veïns d´aquesta urbanització sense un servei comunitari. La situació no és nova. En el cas de la família alemanya és així des que van construir la vivenda, el 1987. Va ser de les primeres, explica Marlise.

Fa uns anys, l´ACA els va començar a enviar cartes demanant que posessin un comptador per poder conèixer el consum i cobrar-los el cànon obligatori per llei des del 2003. La mateixa situació han viscut altres veïns, tot i que no tots, probablement perquè no tothom els té legalitzats. La Marlise assegura que mal assessorats per la seva agència de confiança els van dir que no en fessin cas, que no havien de fer res perquè ells ja ho tenien tot en regla. Però fa poc, ara a través de l´Agència Tributària a algun veí li van carregar uns cinc mil euros, explica, i poc després els va arribar el requeriment tributari de 8.255,88. A més, l´ACA els ha fet arribar factures pel cànon de l´aigua dels darrers sis mesos que ascendeixen cada una a gairebé mil euros. Respecte a aquest darrer requeriment, les han recorregut per demostrar que és impossible haver gastat aquesta quantitat perquè ni tan sols eren a la vivenda, asseguren.

Els veïns ja disposen de comptador des del mes d´abril però es queixen que no hi hagi hagut una informació als veïns que els permetés entendre la situació. Posen de manifest que la urbanització no compta amb cap mena de servei comunitari i que no a tots els veïns els estan fent pagar.

L´alcalde, Agustí Badosa, ha explicat que en els casos en què els requeriments ja arriben des de l´Agència Tributària no es pot fer res. A més, explica que fa uns anys anteriors governs de Sant Pere van celebrar una reunió amb l´associació vigent en aquell moment, l´ACA i l´Ajuntament per intentar conscienciar els residents que s´han de legalitzar els pous i que és obligatori posar un comptador. Segons Badosa, no devia gaire molt d´èxit i admet que probablement encara avui hi ha una mica de tot: persones amb pous legalitzats i altres que no. Els que els tenen legalitzats han estat rebent els avisos i les posteriors sancions si no han complert. L´Ajuntament ha demanat a l´ACA que no es limiti a sancionar a les persones de les quals tenen dades, sinó que inspeccioni i regularitzi a tota la urbanització perquè no se sentin discriminats. Diari de Girona ha intentat sense èxit que l´ACA aporti informació sobre la situació.

L´alcalde ha exlicat que la urbanització es va construir als anys setanta i cada veí s´instal.lava un pou. N´hi ha a diferents profunditats i en alguns casos amb un nivell de qualitat molt dubtós. Principalment per aquest motiu s´ha decidit actuar en els quatre blocs de pisos principals a la urbanització. Tenen entre deu i dotze plantes i una cinquantena de vivendes. A través de l´empresa que ofereix el servei d´aigua s´ha fet arribar una canonada perquè es puguin connectar i se´ls pressionarà perquè ho facin per garantir un consum d´aigua de qualitat. A la resta de la urbanització, les cases o blocs de vivendes noves també es poden connectar al servei d´aigua i la resta s´esperarà a poder disposar en un futur de subvencions que permetin abordar-ho. Badosa constata que en el moment en què es faci s´haurà d´aprofitar per soterrar el sistema elèctric i fer arribar també el gas.