Els treballadors de Figueres Ecoserveis han convocat una vaga dels serveis de jardineria, enllumenat i recollida d'escombraries a partir de l'1 d'agost. Es va acordar amb el 98% dels vots en una assemblea perquè no s'ha arribat a cap acord en la negociació del conveni col·lectiu. Els 115 treballadors demanen mantenir-lo i que no es divideixi el personal davant l'amenaça que l'Ajuntament traspassi jardineria i enllumenat a Fisersa i privatitzi escombraries.

El president del comitè del sindicat CO.BAS -el majoritari-, Ricardo López, ha explicat que s'ha convocat vaga indefinida i que està prevista la mesa de negociació dimecres vinent.

L'arrel del problema es dóna perquè a l'octubre acaba la concessió del contracte de l'Ajuntament amb l'empresa mixta -capital públic i privat- Ecoserveis. S'ha demanat una prórroga fins desembre però l'Ajuntament ha d'abordar els canvis que suposarà. Des de fa anys es posa sobre la taula que les actuals condicions no han estat econòmicament favorables a l'Ajuntament. Tot i que encara no hi ha res tancat, les previsions són que se separin els serveis. Els de jardineria i enllumenat es traspassarien a l'altra empresa de serveis municipals, Fisersa. Pel que fa a la recollida d'escombraries podria acabar privatitzada, una possibilitat que es planteja per la dificultat que creuen suposaria assumir el servei. Per al personal, això suposa dividir la plantilla. Les condicions salarials entre Fisersa i Ecoserveis són diferents i, segons les fonts del comitè, temen una rebaixa.

Intents de negociació

Des de fa quatre mesos negocien que es mantingui l'actual conveni almenys tres o quatre anys més. L'Ajuntament només els ofereix mantenir els llocs de treball i els sous. Això no els convenç perquè creuen que no garanteix mantenir les percepcions salarials una vegada estiguessin dins la plantilla de Fisersa o bé d'una nova empresa concessionària.

Davant de la impossibilitat d'arribar a un acord amb el conveni i de l'amenaça de separació de la plantilla han decidit convocar la vaga indefinida amb un ampli suport de la plantilla. Ricardo adverteix que «no permetrem que ens divideixin». Posa de manifest que la seva petició és que «no volem que ens divideixen i volem mantenir-nos units i que continuï l'actual conveni col·lectiu». La possibilitat que la situació acabés amb una vaga està sobre la taula des de fa mesos. El desembre de l'any passat ja van entrar una instància a l'Ajuntament advertint que s'oposarien a a la divisió de la plantilla i des de fa dos anys participen a les protestes de l'1 de maig.

Figueres té dues empreses de serveis municipals: Fisersa i Ecoserveis. Fisersa és 100% municipal i ofereix el subministrament d'aigua potable, el servei de clavegueram, el tractament d'aigües residuals, el transport urbà, la gestió de les zones blaves d'aparcament i el servei de grua municipal. Figueres Ecoserveis, per la seva banda, és de capital mixt i s'encarreguen de recollida d'escombraries, enllumenat i jardins.