Figueres

Convoquen vaga de jardins, enllumenat i escombraries a partir de l'1 d'agost

Els treballadors de Figueres Ecoserveis han acordat aturar l'activitat per la impossibilitat d'acord amb el conveni col·lectiu

21.07.2016 | 14:46
Els treballadors protestant el maig passat al final de la Rambla de Figueres.
Els treballadors protestant el maig passat al final de la Rambla de Figueres.

Els treballadors de Figueres Ecoserveis han convocat una vaga dels serveis de jardineria, enllumenat i recollida d'escombraries a partir de l'1 d'agost. Es va acordar amb el 98% dels vots en una assemblea perquè no s'ha arribat a cap acord en la negociació del conveni col·lectiu. Els 115 treballadors demanen mantenir-lo i que no es divideixi el personal davant l'amenaça que l'Ajuntament traspassi jardineria i enllumenat a Fisersa i privatitzi escombraries.

El president del comitè del sindicat CO.BAS -el majoritari-, Ricardo López, ha explicat que s'ha convocat vaga indefinida i que està prevista la mesa de negociació dimecres vinent.

L'arrel del problema es dóna perquè a l'octubre acaba la concessió del contracte de l'Ajuntament amb l'empresa mixta -capital públic i privat- Ecoserveis. S'ha demanat una prórroga fins desembre però l'Ajuntament ha d'abordar els canvis que suposarà. Des de fa anys es posa sobre la taula que les actuals condicions no han estat econòmicament favorables a l'Ajuntament. Tot i que encara no hi ha res tancat, les previsions són que se separin els serveis. Els de jardineria i enllumenat es traspassarien a l'altra empresa de serveis municipals, Fisersa. Pel que fa a la recollida d'escombraries podria acabar privatitzada, una possibilitat que es planteja per la dificultat que creuen suposaria assumir el servei. Per al personal, això suposa dividir la plantilla. Les condicions salarials entre Fisersa i Ecoserveis són diferents i, segons les fonts del comitè, temen una rebaixa.

Intents de negociació

Des de fa quatre mesos negocien que es mantingui l'actual conveni almenys tres o quatre anys més. L'Ajuntament només els ofereix mantenir els llocs de treball i els sous. Això no els convenç perquè creuen que no garanteix mantenir les percepcions salarials una vegada estiguessin dins la plantilla de Fisersa o bé d'una nova empresa concessionària.

Davant de la impossibilitat d'arribar a un acord amb el conveni i de l'amenaça de separació de la plantilla han decidit convocar la vaga indefinida amb un ampli suport de la plantilla. Ricardo adverteix que «no permetrem que ens divideixin». Posa de manifest que la seva petició és que «no volem que ens divideixen i volem mantenir-nos units i que continuï l'actual conveni col·lectiu». La possibilitat que la situació acabés amb una vaga està sobre la taula des de fa mesos. El desembre de l'any passat ja van entrar una instància a l'Ajuntament advertint que s'oposarien a a la divisió de la plantilla i des de fa dos anys participen a les protestes de l'1 de maig.

Figueres té dues empreses de serveis municipals: Fisersa i Ecoserveis. Fisersa és 100% municipal i ofereix el subministrament d'aigua potable, el servei de clavegueram, el tractament d'aigües residuals, el transport urbà, la gestió de les zones blaves d'aparcament i el servei de grua municipal. Figueres Ecoserveis, per la seva banda, és de capital mixt i s'encarreguen de recollida d'escombraries, enllumenat i jardins.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Jordi Masquef, regidor a Figueres.
El PDECat avança en una llista liderada pel regidor a Figueres Jordi Masquef

El PDECat avança en una llista liderada pel regidor a Figueres Jordi Masquef

L'altre aspirant inicial a liderar el partit, Josep Maria Marcé, ha fet un pas al costat i els dos...

Tres lladres estaborneixen amb una pistola una conductora i li roben el cotxe

Tres lladres estaborneixen amb una pistola una conductora i li roben el cotxe

Els fets van passar a Siurana - Van fer veure que necessitaven indicacions per arribar a l'estació...

Figueres incorpora la nova sala Erato a la xarxa d´equipaments de la ciutat

La nova sala de l'Erato s'incorporarà a la xarxa d'equipaments de la ciutat amb la seva posada en...

El ple aprova que el Consell entri a Fisersa, enmig de crítiques

El ple aprova que el Consell entri a Fisersa, enmig de crítiques

El ple extraordinari d'ahir va aprovar també només amb la CUP en contra el concurs pel nou pavelló...

Figueres posa en marxa un pla per reduir el ´nombre preocupant´ de rates i coloms

Felip ha explicat que la voluntat és aconseguir una "fauna amiga" i ha afirmat que no serà una...

L´Estat comença l´obra de la reivindicada rotonda que ha d´unir l´estació del TAV amb Vilafant

Els treballs consistiran a substituir la intersecció per una rotonda que obligui a reduir la...

Enllaços recomanats: Premis cinema