21 de juliol de 2016
21.07.2016

Demanen llibertat per al violador reïncident acusat de matar una dona a Cabanes

L'advocat de la defensa argumenta mal estat de salut, mentre la fiscalia i les acusacions creuen que pot tornar a delinquir

21.07.2016 | 14:46

Demanen la llibertat per a l'acusat de matar una anciana a Cabanes en un assalt violent. El seu advocat ha sol·licitat a l'Audiència de Girona que pugui sortir en llibertat. Els fets van produir-se al febrer de 2014 i els mossos van detenir Antonio García Carbonell el gener de 2015. Des de llavors, està en presó preventiva. El seu lletrat, Joaquim Bech de Careda, ha aportat un informe mèdic durant la vista d'apel·lació per acreditar el seu mal estat de salut. Entre d'altres, ha patit dos ictus cerebrals, té un deteriorament global de les funcions cerebrals, ha de dur bolquers i anar amb caminador. En canvi, el fiscal aposta per mantenir-lo entre reixes a l'espera de judici (que encara no està fixat) perquè acumula un historial delictiu «brutal» i hi ha risc que torni a actuar.

Malgrat hagi patit un deteriorament físic es creu que hi ha risc. García Carbonell va ser el primer pres comú que es va beneficiar de l'anul·lació de la doctrina Parot. Condemnat a 270 anys de presó per una dotzena de violacions i d'altres delictes, l'octubre de 2013 va sortir en llibertat. El seu advocat va sol·licitar ahir a l'Audiència de Girona que el deixi en llibertat provisional fins al judici (que encara no té data).

Segons Bech de Careda, un informe mèdic del centre penitenciari del Puig de les Basses recull que ha patit dos ictus cerebrals que li han paralitzat la part esquerra, que té les funcions mentals superiors afectades (li provoca pèrdua de memòria i problemes per parlar), que té hipertensió, lumbàlgia i es mou amb caminador.

Proposen arrest domiciliari

Segons l'advocat, una persona que té aquesta situació «de dependència» no hauria d'estar-se a la presó. Bech de Careda defensa que no hi ha risc de fugida ni de reiteració delictiva i proposa l'arrest domiciliari o que es personi periòdicament als jutjats a signar. «Té un domicili conegut, no pot moure's per si sol i, per tant, la perillositat és inexistent», ha defensat el lletrat, que augura que el seu estat de salut és tan delicat que podria no arribar viu al dia del judici.

A més, ha aportat la declaració d'un nou testimoni. Es tracta d'un company de cel·la que assegura que García Carbonell li va reconèixer que era al lloc dels fets aquell dia però que no va baixar del cotxe i que va ser l'altre jove que l'acompanyava -també en presó preventiva per assassinat- qui va matar l'anciana. El testimoni, segons el lletrat, és molt important perquè canvia «de dalt a baix» la imputació delictiva del seu representat.

Per al fiscal, Enrique Barata el processat ha de seguir a la presó per l'historial i perquè, per a ell, «delinquir és el seu modus vivendi». «El pronòstic de reiteració és enorme», ha remarcat i recorda que aquest delicte es va cometre pocs mesos després que sortís de la presó, l'octubre del 2013. A més, creu que el pres té «limitacions físiques» però que té no té «cap incapacitat mental». També argumenta que hi ha «indicis suficients» per considerar García Carbonell «coautor» de la mort de la dona. Per la seva banda, l'advocat de l'acusació particular, Francesc Massa, també ha defensat que s'ha de quedar a la presó. «No està a l'última etapa de la seva vida, en llibertat podria fer vida normal i tornar a reincidir», ha manifestat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema