Figueres demana «prudència» i continuar negociant el conveni dels treballadors de l'empresa de capital publicoprivat, Ecoserveis, per evitar la vaga de jardins, enllumenat i recollida d'escombraries a partir de l'1 d'agost. Dos dels sindicats, UGT i CSIF, que representen una part, s'ha desmarcat de la convocatòria. L'Ajuntament els insta tots a negociar. Per la seva banda, els majoritaris CO.BAS i CCOO, recorden que es va votar amb el 98% dels assistents a l'assemblea de treballadors.

En dos comunicats diferents, CSIF i UGT i l'Ajuntament argumenten el mateix per desacreditar la convocatòria de vaga. Els sindicats diuen que «s'està utilitzant la plantilla per als seus propis interessos, i que tenen com a únic objectiu mantenir la majoria sindical a l'empresa», mentre l'alcaldessa, Marta Felip, lamenta que es convoqui «per interessos estrictament personals i de quotes de poder i representació sindical». Segons COBAS i CCOO ells representen a lamajoria dels treballadors, la plantilla de personal especialitzat i no qualificats, els que estan al carrer, i la resta són principalment d'altres tasques relatives a administració.

Els sindicats tenen visions diferents del conflicte. L'Ajuntament pretén traspassar enllumenat i jardineria a l'altra empresa de serveis, Fisersa, 100% municipal però assegura que garantirà els sous i el lloc de treball. Mentre CSIF i UGTconsideren que això els dota d'una estabilitat laboral superior a l'actual, la resta de sindicats creuen que les promeses no garanteixen que es mantinguin aquestes condicions i per això demanen mantenir el conveni uns anys més. CSIF i UGT denuncien interessos sindicals de COBAS i CCOO i aquests acusen CSIF i UGT de defensar els interessos municipals.

L'alcaldessa diu que són conscients que «Figueres no es pot permetre una vaga de recollida indefinida d'escombraries i neteja». Creu que s'ha de pensar en tota la plantilla i la ciutat. L'alcadessa ofereix diàleg a tots els sindicats perquè assegura que el seu compromís és de conservar tots els llocs de treball amb les mateixes condicions salarials establertes en el conveni vigent, negociat i signat per tots els sindicats.

La vaga està convocada per a l'1 d'agost i la setmana vinent està prevista la taula de conciliació amb la intermediació dels Serveis Territorials de Treball de la Generalitat.

Figueres té dues empreses de serveis municipals: Fisersa i Ecoserveis. Fisersa és 100% municipal i ofereix el subministrament d'aigua potable, el servei de clavegueram, el tractament d'aigües residuals, el transport urbà, la gestió de les zones blaves d'aparcament i el servei de grua municipal. Figueres Ecoserveis, per la seva banda, és de capital mixt i s'encarreguen de recollida d'escombraries, enllumenat i jardins. Escombraries es vol treure a concurs de nou.