El sindicat majoritari d'Ecoserveis, CO.BAS, rebutja que el Govern de Figueres faci un escrit amb el compromís de mantenir els llocs de treball i les condicions de la plantilla i reclama un cara a cara amb l'alcaldessa, Marta Felip, a través de la televisió local per tal de posar sobre la taula el fons del problema que, si no es resol, portarà a una vaga a partir de dilluns que ve als serveis de jardineria, enllumenat i recollida d'escombraries. El president del comitè del sindicat, Ricardo López, diu que aquest tipus de compromisos no s'han de fer sobre un paper sense validesa sinó a través del conveni col·lectiu. CO.BAS i CCOO, a més, han lamentat en un nou comunicat les declaracions que UGT i el CSIF van fer la setmana passada "posicionant-se amb l'empresa i sumant-se a la campanya de desprestigi i desinformació de l'equip de govern de Figueres".

El sindicat recorda que el comitè d'Empresa d'Ecoserveis està format per un delegat del CSIF en representació del sector administratiu, un de CCOO, dos d'UGT i 5 de CO.BAS i que els treballadors van aprovar en assemblea -amb un 98% dels vots- que convoqués la vaga davant del que consideren un bloqueig de les negociacions sobre el conveni col·lectiu. De fet, asseguren que des de fa quatre mesos negocien que es mantingui l'actual conveni tres o quatre anys més però, segons CO.BAS i CCOO, la part empresarial no ha volgut aprovar el capítol 1 de la plataforma de conveni, on es demana l'aplicació per a tota la plantilla de les condicions del conveni encara que aquesta es divideixi, tal i com està previst que passi amb la fi del contracte l'octubre d'aquest any. Al seu entendre, aquesta negativa es deu a la "intenció de dividir els diferents sectors i a mitjà termini canviar i rebaixar les condicions laborals dels treballadors, tal i com proposa un informe demanat per l'Ajuntament a l'empresa externa KPMG, on es diu que s'ha de reduir el salari mitjà al personal". Des d'UGT i CSIF, en canvi, van anunciar la setmana passada en un comunicat, en consonància amb el que van enviar des de l'Ajuntament, que no compartien el trencament de les negociacions de CO.BAS i CCOO. En aquest sentit, van afirmar que tenien el compromís de l'Ajuntament de rebre en els propers dies "una oferta clara i per escrit a la plantilla amb el compromís que els llocs de treball i les condicions laborals es garantiran" més enllà de la separació dels serveis amb l'extinció de l'empresa de capital mixt. Segons van dir, consideren que "el conveni sectorial ja garanteix que la subrogació es faci sempre amb les condicions més beneficioses per als treballadors, siguin les de l'empresa originària o les de la destinatària". Per això, van dir, "l'única explicació que trobem a la posició de CO.BAS i CCOO és que prioritzen les seves necessitats sindicals i no pas les dels treballadors". En aquest sentit, Felip va cridar a la calma, va assegurar que volien seguir negociant i que el seu compromís era conservar les condicions establertes al conveni vigent negociat i signat per tots els sindicats.

Amb tot, CO.BAS i CCOO critiquen la posició dels altres dos sindicats i el primer, a més, demana un cara a cara entre Felip i López per "desmentir les mentides que ha dit sobre nosaltres i els motius de la vaga". Sigui com sigui i si les negociacions no es reprenen, la vaga es manté convocada per dilluns vinent. En aquest sentit, per dimecres hi ha prevista una mesa de conciliació amb Treball per intentar arribar a un acord o bé pactar els serveis mínims.