El govern de Roses (CiU, GdP) ha decidit aturar la tramitació de la remodelació de plaça Catalunya i el carrer Pi Sunyer tal com van demanar a través d´una moció el PSC, ERC, PP i Unió. Recorden que les mocions no són vinculants però davant el front comú contra el projecte volen tornar a escoltar les seves raons i arribar a un consens. El regidor d´Urbanisme, Carles Pàramo, remarca, però, la necessitat de sotmetre l´espai a una reforma. L´aturada es va vincular a la possibilitat que s´hi pogués fer un aparcament soterrat. I respecte a això Pàramo deixa clar que els estudis no ho tenen en compte pel risc per als habitatges.

«És un projecte que ha costat molts esforços, que és absolutament necessari, que eliminarà barreres arquitectòniques en una plaça de dos mil metres quadrats amb només tres accessos», diu Pàramo, que està convençut que deixar l´espai a un nivell suposarà molts avantatges. Considera que, a banda d´eliminar barreres, hi podrà cabre tothom, les terrasses i les persones que gaudeixin de la plaça en el temps lliure.

Compara les millores projectades amb l´estat actual de la plaça amb serveis sense soterrar, sense paviment, amb moltes dificultats d´accés per a persones amb mobilitat reduïda, entre altres mancances. A més, recorda que ha de servir per donar un impuls al sector comercial.

El projecte no és nou i, de fet, alguns dels que al ple de dilluns van votar a favor de la moció per aturar-la, havien donat llum verd al tràmit per dotar l´obra dels recursos per executar-la. Per això, l´alcaldessa, Montse Mindan, va mostrar durant el ple la sorpresa pels arguments exposats.

Es van plantejar, des de qüestions estètiques (no els agrada la plaça rebaixada) a sentimentals perquè molts rosincs sempre l´han vist així. I, a més, apuntaven que no volien que es reformés fins que els estudis de mobilitat acabin de deixar clar que aquí no s´hi farà cap aparcament soterrat. Volien evitar que es fes la reforma i més endavant es cregués que era un bon lloc per fer l´aparcament.

Respecte a això, Pàramo ja va exposar al ple que la proposta que havia plantejat aquesta possibilitat l´havia fet el govern socialista de Magda Casamitjana el 2011 i que la proposta no anava acompanyada d´un projecte. Els estudis que tenen fins al moment no preveuen aquesta ubicació perquè tècnicament és molt complicat. Pàramo recorda els habitatges d´aquesta primera línia estan sobre un sòl sorrenc perquè antigament eren una platja i molts no tenen fonaments. A més, recorda que quan es va construir l´hotel Marisol es va ensorrar un edifici del costat i el mateix va passar quan es va construir un edifici, Virgen del Rocío. Això obliga a allunyar l´aparcament soterrat dels habitatges i llavors deixa de ser viable, diu Pàramo. La proposta plantejada el 2011 que havia posat sobre la taula una empresa anava associada a zones blaves a l´exterior.

L´equip de govern continua sostenint que la proposta més viable és construir un aparcament davant de mar que anirà acompanyat d´una reforma del passeig.