Els sindicats CO.BAS i CCOO van acordar ahir amb l'Ajuntament de Figueres gairebé in extremis la suspensió temporal de la vaga convocada a Ecoserveis als serveis d'escombraries, neteja viària, enllumenat i jardineria per a dilluns vinent. En una reunió amb l'alcaldessa, Marta Felip; el conseller delegat d'Ecoserveis, Quim Felip, i els portaveus dels grups municipals, ambdues parts van consensuar demanar un pronunciament d'una autoritat judicial laboral sobre la legalitat de l'article 1 del conveni sotmès a negociació i les implicacions legals derivades de la seva futura aplicació.

Des de COBAS asseguren que s'han donat de temps una setmana i que a finals d'aquesta es decidirà què es fa. El seu president, Ricardo López, diu que «si diuen qe jurídicament no es possible, s'ha de buscar la manera d'encaixar aquesta garantia perquè es pot fer». En aquest sentit, assegura que després de la reunió a l'Ajuntament de prop de tres hores de durada, van celebrar una assemblea amb els treballadors i la resta de sindicats (UGT?i CSIF) i que tots van estar d'acord amb la decisió pressa. Per la seva banda, Felip afirma que queda molt camps per córrer en la negociació i que «l'Ajuntament vol resoldre tots els dubtes i esgotar totes les vies possibles de negociació».

L'acord ha arribat gairebé a darrera ahora i després que aquest dimecres la mesa de conciliació a Treball no acabés donant fruits. Els sindicats que convoquen són clars: volen l'aprovació del primer punt del conveni pel qual consideren que quedarien garantits els drets dels treballadors sigui quin sigui el futur de l'empresa un cop acabi la concessió a finals d'any.

De fet, fa quatre mesos que estan amb negociacions amb l'equip de Govern. «És la mateixa pregunta que s'ha fet l'oposició: perquè si no es pot fer hem estat en aquest punt tant de temps?», afirma López. Des del Govern, en canvi, considerarien que mantenir un conveni amb l'extinció de l'empresa no seria jurídicament possible.

En lloc d'això, Felip els ha entregat aquesta mateixa setmana per escrit el compromís de mantenir els sous i les condicions laborals. Ni CO.BAS ni CCOO veuen la mesura suficient i, per això, ara han pactat que un expert en la matèria es pronunciï sobre aquest extrem i després «continuar amb les negociacions a partir d'aquest punt».

La fi de la concessió

El conflicte s'ha iniciat arran de la finalització del contracte, que ha tingut 15 anys de durada, el proper mes d'octubre tot i que previsiblement es prorrogarà fins al desembre. L'empresa de capital mixt, que gestiona els serveis de recollida de residus, neteja, enllumenat i jardineria, es dissoldrà i amb tota probabilitat enllumenat i jardineria els absorbirà l'empresa municipal Fisersa mentre que les escombraries passaran a una nova concessió privada.