Un parc eòlic al mar del golf de Lleó

Entrarà en servei d'aquí a tres anys i suposarà una inversió de 200 milions d'euros

08.08.2016 | 07:18

El golf de Lleó tindrà el primer parc eòlic marí, una prova pilot que situarà molins a quinze quilòmetres de la costa i que el 2030 hauria de servir per alimentar un milió d´habitants de la regió. És un projecte que se situarà a peu de la costa catalana, a uns cent quilòmetres de Portbou, a Gruissan. El projecte ha guanyat la convocatòria de l´Estat francès i s´espera que estigui en marxa el 2020. S´hi invertiran 200 milions i es calcula que generarà uns dos-cents llocs de treball.

A l´Alt Empordà s´intenta des de fa dècades impulsar projectes eòlics. Se n´han arribat a presentar més d´una desena i cap ha prosperat. Segons les dades de l´associació que agrupa empreses del sector, EòlicCat, «en els darrers anys l´eòlica a Espanya ha estat marcada per falta d´instal·lació de Megawats». El 2015 no es va registrar cap increment de potència, un fet que no passava des dels anys 80, diuen. Tot i això Espanya és el cinquè país del món en potència eòlica instal·lada, segons la patronal. A la comarca fronterera els únics molins de vent que es trobaven al Pení es van retirar després de quedar obsolets el 2007. A l´altra banda de la frontera, en canvi, amb qui es comparteixen característiques del territori i metereològiques, com forts vents que bufen bona part de l´any, n´hi ha diversos de terrestres i ara s´estrenaran en l´àmbit marí.

El govern francès, a través del Ministeri d´Ecologia, Investigació i Economia, va obrir una convocatòria l´agost de 2015. Es van identificar quatre emplaçaments, tres d´ells a la Mediterrània (prop de Leucate, el de Gruissan, i el far Faraman a la Camarga), i un altre a la Bretanya. Allà s´està pendent d´executar alguns projectes que han sofert retards pel rebuig d´entitats. Aquesta setmana s´ha anunciat que s´ha escollit la Mediterrània, Griussan, per instal·lar-hi un parc eòlic. Els molins seran amb tecnologia puntera a nivell mundial, que permetran aprofitar millor els vents i alhora generar menys rebuig per l´impacte. Sis aerogeneradors a 15 quilòmetres en línia recta de Port-la-Nouvelle.

En marxa en tres anys

Eolmed ho executarà. L´emprea espera que en tres anys estigui operant el parc eòlic davant la costa del Llenguadoc. Segons informen, el 2030 podrien proporcionar l´electricitat equivalent al consum intern d´un milió de persones de la regió, entre Tolosa, Montpeller i Perpinyà. L´empresa francesa remarca també la importància de generar un miler de llocs de treball per construir, montar i instal·lar els molins des d´una nova base d´operacions a Port-la-Nouvelle.

Apunten que suposaria un pas de gegant en la carrera per les energies sostenibles. L´eòlica marina, en el primer semestre de l´any, segons dades publicades per l´associació europea d´energia eòlica, va atraure 14.000 milions en inversions, la majoria al Regne Unit. A Espanya encara no hi ha cap parc marí però sí projectes a les Cànaries. Les empreses espanyoles com Iberdrola, però, lideren alguns dels grans projectes mundials.

A l´Alt Empordà fins avui no s´ha obert la porta a aquest tipus d´instal·lacions. Des de Salvem l´Empordà, que ha seguit de prop tots els projeces al territori, no s´atreveixen encara a valorar la possibilitat pel desconeixement de les dades dels projectes. Eolmed considera el litoral del Llenguadoc idoni per a aquesta tecnologia i això fa pensar que podria créixer l´interès pel litoral català.

Video promocional del projecte

Un macroprojecte
Eolmed instal·larà una base d´operacions a Port-la-Nouvelle per construir, instal·lar i posar en marxa el parc eòlic que suposa una inversió milionària.
Electricitat per a la regió
El parc eòlic s´espera que el 2030 podrà generar electricitat per a un milió d´habitants de la regió entre Perpinyà, Montpeller i Tolosa.
Repercussió econòmica
Tot el procés es portarà a terme des d´una base d´operacions a la regió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

L'aparell que s'ha localitzat avui.
Troben un obús de la Guerra Civil al Port de la Selva

Troben un obús de la Guerra Civil al Port de la Selva

L'artefacte, de 75 centímetres, estava en una finca particular amagada sota terra

Salvem denuncia que la Diputació ha reprès l´obra de la rotonda als Aiguamolls

Salvem denuncia que la Diputació ha reprès l´obra de la rotonda als Aiguamolls

L'entitat lamenta que es porti a terme uns treballs en un espai on la normativa demana protegir

El presbiteri de l´església de Vilaritg de Cistella llueix nous frescos

El presbiteri de l´església de Vilaritg de Cistella llueix nous frescos

El pintor Ricard Ferrer ha donat vida a aquesta part de l'església pintant escenes relacionades...

Enxampats amb 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil

Enxampats amb 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil

La Policia Nacional deté dos traficants que el jutge ha enviat a presó provisonal

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

A causa de l'acció de l'aigua i del pas del temps, es va aprimant aquesta joia natural que es...

El Col·legi d´Advocats alerta del perill de perdre el jutjat de violència de gènere

El Col·legi d´Advocats alerta del perill de perdre el jutjat de violència de gènere

El degà, Joan Ramon Puig Pellicer, demana l'ajut del Consell Comarcal i dels ajuntaments per...

Enllaços recomanats: Premis cinema