Castelló d'Empúries ha aprovat provisionalment una modificació al POUM per incloure els usos religiosos en un solar d'Empuriabrava on es podran construir fins a tres centres de culte. Des de fa temps, feligresos de l'Església catòlica i de l'ortodoxa estan interessats a aixecar un centre. El regidor del PP Julià Genovés ha demanat agilitat al govern per poder complir la voluntat d'un veí que va llegar un immoble per poder vendre i construir un centre. El Bisbat custodia els diners, uns dos-cents mil euros, a l'espera que es disposi d'un solar. L'Ajuntament haurà d'obrir concurs perquè puguin optar als terrenys qualsevol comunitat religiosa interessada.

El solar està situat al sector Puigmal confrontant amb l'avinguda Marinada. Es tracta d'uns terrenys de 12.927 metres quadrats, una reserva d'equipaments per a usos sanitari-assistencial, cultural, social i religiós. L'alcalde, Salvi Güell, admet que la introducció de l'ús religiós «ve motivada per la sol·licitud de diverses confessions religioses de construir un centre de culte a la urbanització». Uns quatre mil metres quadrats aproximadament es destinaran als centres de culte.

Es tracta d'una reserva d'equipaments que es va decidir destinar a aquest ús després de rebre les peticions de diferents comunitats.

De moment s'espera que hi hagi capacitat per a tres edificis. Per això està previst fer algun tipus de tràmit de concurs perquè tothom tingui les mateixes possibilitats si es compleixen les bases. «Tothom tindrà l'orpotunitat de ser-hi», va dir Güell al darrer ple, on es va aprovar provisionalment la modificació al POUM pel canvi d'ús.

Comunitats interessades

A Empuriabrava com a mínim els consta l'interès de la comunitat catòlica i l'ortodoxa de construir un espai per a celebracions. La primera està a l'espera des de fa temps. Segons va explicar Julià Genovés, un veí francès, del qual ell era apoderat, va deixar a l'església un immoble amb l'objectiu que es construís un centre i la comunitat fa temps que espera a poder fer realitat la voluntat.

A Empuriabrava hi ha moltes persones grans amb dificultats de mobilitat que els costa desplaçar-se a Castelló per assistir a oficis religiosos, va dir. A més, encara que els diners estiguin sota custòdia del Bisbat, tem que els puguin voler utilitzar en algun moment per a alguna altra qüestió. Genovés va explicar que «l'immoble es va vendre i el cabdal està custodiat pel Bisbat de Girona a l'espera que això estigui aprovat definitivament».

Els plànols estan fets i hi ha altres persones interessades a fer donacions perquè els diners que tenen són insuficients per acabar-ho tot. El regidor va demanar que es comencés a plantejar el pas següent que ha de permetre que les comunitats puguin optar a instal·lar-se al solar.

Els tràmits de l'Ajuntament han estat lents perquè primer es va aprovar a través d'un pla especial i en arribar a la comissió territorial d'Urbanisme de Girona es va informar que s'havia de fer a través d'una modificació del POUM. Fa uns mesos es va aprovar inicialment, s'han resolt al"legacions i ara s'ha aprovat provisionalment, el pas previ, segons l'Ajuntamnt, a enviar-ho a la comissió Territorial d'Urbanisme de Girona, que ha de donar el darrer vistiplau abans de posar-ho a concurs.