Davant l'augment de risc d'incendi el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), ha decidit reforçar els controls de l'accés a peu de persones i vehicles al massís del Montgrí, separació natural entre l'Alt i el Baix Empordà, a partir d'aquest divendres. Segons un comunicat del departament, a més d'aquest espai protegit, es controlen 8 municipis on es valora com a molt alt el risc d'incendi forestal. En aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d'incendi. Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat fins dissabte a la nit. El nivell 3 del Pla Alfa suposa que Agents Rurals conjuntament amb Mossos i ADF fan vigilància específica en als espais assenyalats. Els municipis afectats són l'Escala (Alt Empordà) i Torroella de Montgrí, Palau-sator, Gualta, Pals, Fontanilles, Ullà i Bellcaire (Baix Empordà).

La previsió, segons Agricultura, és que el perill d'incendi forestal augmenti al nord-est degut a l'entrada de tramuntana a l'Empordà i de mestral, en menor mesura, al terç sud del país. També implicarà humitats relatives baixes generalitzades. El perill es preveu molt alt a l'extrem nord i també, en menor mesura a l'extrem sud del país. Amb intermitències de l'episodi de vent, que es poden anar repetint al llarg de la setmana vinent.

El Pla Alfa i el nivell d'actuació corresponent es determina en funció del mapa diari del perill dincendis forestals i altres eines d'anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals. L'activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d'accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades. A aquestes zones el cos d'Agents Rurals fa control de possibles columnes de fum a terrenys forestals i a terrenys no forestals situats a menys de 500 metres de zones de bosc. Els agents també controlen que no es facin activitats que suposin risc d'incendi i identifiquen les persones que en facin. Els 90% dels incendis forestals s'originen com a conseqüència de l'activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències.

Per tal de minimitzar el perill d'incendi des del Departament d'Agricultura aconsella evitar les zones forestals durant les hores de màxima insolació i no circular amb vehicles de motor ni utilitzar maquinària agrícola entre les 13 i les 18 hores en aquestes zones.