L'Ajuntament de Figueres va aprovar ahir prorrogar indefinidament el contracte amb l'empresa Ecoserveis (de capital públic i privat) per evitar que l'1 d'octubre quan acabi la concessió es quedin sense el servei de recollida d'escombraries, manteniment d'enllumenat i parcs i jardins. El govern treballa en el canvi de gestió però encara no està a punt. C'S, PP, ERC i la CUP critiquen la falta de previsió quan des de fa anys es té clar que econòmicament no és beneficiosa per a la ciutat. L'alcaldessa va informar que esperen no allargar-ho en el temps. Volen passar enllumenat i jardins a Fisersa, l'altra empresa de serveis, i fer una nova concessió per a les escombraries.

Figueres va posar en servei el 2 d'octubre de 2001 la societat d'economia mixta -públic i privada-- d'Ecoserveis per al servei de recollida d'escombraries, enllumenat i jardins. El termini de la concessió és de quinze anys i, per tant, acaba l'1 d'octubre d'aquest any. Des de fa anys diferents governs municipals han qüestionat les condicions amb què es gestiona que consideren que no afavoreix econòmicament l'Ajuntament.

L'alcaldessa va informar que des de l'any passat es treballa en el canvi de gestió. Que s'han estudiant diferents models des del punt de vista de viabilitat jurídica i econòmica i de les possibilitats de l'Ajuntament. Preveuen que a l'octubre no estarà enllestida tota la documentació per obrir un nou concurs per a escombraries. «Si no prorroguem a l'octubre deixaria de prestar els serveis, i això no podem permetre en cap sentit», va dir. Els grups, però, van ser crítics amb la planificació.

Des de Ciutadans, Héctor Amelló, va manifestar que «és la falta de planificació que ens preocupa» i des d'ERC, Jordi Giró va constatar que «tornem a anar tard». Amelló va posar de manifest, no només que es coneixia la data de finalització de la concessió sinó que fa temps que se sap que «ens surt cara i no és del tot eficient». Natàlia Sánchez de la CUP va afegir, a les crítiques pel retard, la preocupació perquè la pròrroga no tingui una data i sigui indefinida. La regidora del PP, Maria Àngels Olmedo, va demanar que hi hagués, com a mínim, un temps màxim marcat. Tots els grups van mostrar encara dubtes sobre la proposta en la qual es treballa.

Canvis i convocatòria de vaga

L'alcaldessa va informar que és la que s'ha donat a conèixer públicament que pretén traspassar enllumenat i jardins a l'empresa de serveis municipals -100% pública-, Fisersa, mentre escombraries sortirà de nou a concurs.

La separació dels serveis està generant un enfrontament amb la plantilla d'Ecoserveis que ha fet que, des dels sindicats majoritaris, Cobas i CCOO, hagin convocat una vaga. Es va ajornar la data inicial prevista per a dilluns, fins a la setmana vinent. Avui està prevista una mesa de conciliació al Departament de Treball. Demanen que es mantingui el conveni actual i l'alcaldessa s'ha compromès a mantenir els llocs de treball i els sous. S'està estudiant si legalment es pot mantenir el conveni com demanen.