«Ramon Llull i el pensament medieval» centraran el festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries que compleix 26 anys i se celebrarà del 8 a l'11 de setembre. S'han programat més d'un centenar d'activitats. En la darrera edició hi van passar 42.000 persones. Enguany, el fet de centrar-se en la figura de Llull ha fet que s'inclogui en el programa oficial d'actes de l'Any literari Ramon Llull 2015-2016. El mestre Jordi Savall oferirà el divendres 9 un concert amb la formació Hespèrion XXI, amb músiques de tradició cristiana, jueva i musulmana i textos de la vida de Llull narrats pels actors Jordi Boixaderas i Sílvia Bel.

La cita escull la figura del cèlebre filòsof i poeta místic que «els especialistes anomenen «el filòsof de l'acció», «de la diferència», un personatge que val la pena tenir sempre present»,va glossar el director de l'institut que en porta el nom, Manuel Forcano, on ahir es va presentar el festival. El mestre Savall reinvindica l'actualitat de la figura de Llull, que representa «la lluita contra la falsedat i la ignorància«. Per Savall «el missatge de Llull, és d'una gran actualitat per la voluntat d'unir cultures i superar conflictes. I res millor que la música per transmetre-ho». Un filòsof i pensador com Ramon Llull és un exemple d'actitud a la vida de voler convèncer els que no pensen com nosaltres, no per la força, sinó a través del diàleg intercultural a partir del raonament i respecte. L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, va destacar per la seva banda que Ramon Llull va ser coetani de Ponç Hug IV d'Empúries, el «comte trobador».

Rigor històric i implicació

El festival, que l'any passat va atraure 42.000 visitants, sobretot de la Catalunya del Nord i de les comarques barcelonines, és una cita cultural i festival de caràcter multidisciplinari, que ofereix recreacions històriques, conferències, exposicions i altres activitats. Güell va assenyalar que el festival és considerat «el més important del país en l'àmbit de les commemoracions de fets i recreació històrica» i ho va atribuir al rigor històric; a la importància que atorguen als fets culturals que envolten al fil conductor i a la implicació de les entitats i associacions en una cita que transforma el municipi durant quatre dies. Savall va destacar la seva admiració pel certamen, que el deixa «meravellat»: «la riquesa d'un poble no depèn del patrimoni sinó de la capacitat de valorar-lo i aquest és l'exemple que esteu donant».

L'endemà que el comissari de l'Any Llull, el professor Joan Santanach, faci la conferència inaugural el dijous 8 de setembre, el mestre Savall oferirà el concert Temps de conquestes, de diàleg i desconhort a la basílica de Santa Maria. «La música ens apropa a la història amb l'emoció i la bellesa i ens fa conèixer moments llunyans que en semblen d'avui. És una extraordinària màquina del temps. Escoltar un cant de l'època de Llull ens dóna la impressió de viatjar en el temps», va assenyalar Savall, que va subratllar que el concert oferirà moments únics ja que la majoria de músics provenen de tradicions d'improvisació. «Com una jam session?», li van demanar al mestre, que va assentir: «és una jam session amb un estic oriental i medieval». El sopar medieval per a uns 400 comensals al palau dels Comtes d'Empúries tanca la programació de divendres. Durant el cap de setmana de l'11 i el 12 de setembre, se celebrarà un dels actes més destacats, el mercat medieval organitzat pels comerciants i associacions del municipi amb 70 parades, amb la singularitat que, per comprar-hi, cal utilitzar una moneda pròpia. També s'ha programat un torneig de justes medievals, concerts, conferències, una mostra de cinema i altres recreacions.