L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) invertirà 4,2 milions d'euros per renovar l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Figueres i adaptar-la a la normativa europea. S'ha de resoldre la contaminació que genera actualment i que ha estat motiu d'una condemna per part dels tribunals europeus que podria comportar "greus sancions". La nova depuradora, a la que es va comprometre l'ACA el 2007, s'ajorna una vegada més, ara fins al 2021 perquè no es té capacitat per invertir els 13,7 milions necessaris.

La depuradora, en funcionament des de 1982, no té els "sistemes adequats de col·lecció i tractament d'aigües residuals urbanes". I això suposa un "risc per a la salut humana, els aqüífers i el medi marí". Ho va denunciar l'eurocomissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, als jutges de Luxemburg fa dos anys. Com altres poblacions com Banyoles, s'han quedat enrere en la implementació de la legislació de tractament d'aigües residuals de 1991. El 10 de març d'aquest any el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va emetre sentència en la qual condemnava l'Estat per aquest incompliment.

Contaminar el medi marí

Les aigües "no tractades poden estar contaminades per bactèries perjudicials i virus que presenten un risc per a la salut pública", va dir Europa, i, amés, contenen nutrients com nitrogen i fòsfor que podem malmetre els aqüífers i el medi marí promovent el creixement excessiu d'aigües que asfixien altres organismes vius". Segons l'ACA, l'estació "aboca en zona sensible i el seu tractament de depuració no està preparat per eliminar nitrogen i fòsfor (nutrients)".

En el cas de Figueres, l'ACA, l'encarregada dels temes de depuració d'aigua, fa anys que hauria d'haver construït una nova infraestructura projectada a Vilatenim però per diversos motius, principalment els pressupostaris encara no s'ha fet.

Davant l'amenaça de les sancions que podrien suposar un greuge econòmic molt superior a la inversió es comença a tramitar la renovació de l'actual amb una solució tècnica aprovada pel Consell d'Administració de l'ACA el 14 de juny per eliminar els nutrients. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, constatava que "es tracta d'una necessitat imperiosa d'adaptar la depuradora a les ?exigències de la normativa europea que ha suposat un expedient sancionador que de no atendre pot suposar sancions greus". L'ACA els ha plantejat que en aquest moment es veu amb capacitat per invertir els quatre milions per adaptar l'existent i planifiquen la nova per d'aquí cinc anys. Les millores haurien d'està acabades en dos anys.

Com que estava previst retirar la depuradora dels terrenys que ocupa ara, el 2011 es va modificar el POUM i es va qualificar d'usos residencials el sector. S'han hagut de fer diversos tràmits i tornar a modificar el planejament per poder executar l'obra al sector que es qualifica de sistema tècnic. El tràmit es va aprovar però els grups van aprofitar per recriminar l'actitut de l'ACA.

Crítiques a l'ACA

Els regidors de C's, la CUP i ERCque intervingueren al ple dijous van coincidir en recriminar que l'ACA hagués incomplert els compromisos que va adquirir el 2007. Alhora van evidenciar la urgència de permetre que tiri endavant la renovació per resoldre el problema. Per Héctor Amelló, de C's, "ara s'ens proposa una solució d'invertir quatre milions i dins d'uns anys construir la nova". Va ?qualificar de "malbaratament" la decisió però va manifestar que "no volem seguir contaminant i volem complir la normativa i la leglaitat". Des de la CUP, Natàlia Sánchez, va admetre que "fem una abstenció perquè no hi ha gaire marge" però "és un dispensi públic molt gran i ens agradarà veure si el 2012 pot complir els compromisos". M. Àngels Olmedo, del PP, es va expressar en el mateix sentit i va afegir que potser "serà encara pitjor si ens posen les sancions". La regidora d'ERC, Agnès Lladó, va demanar fer un seguiment per recordar a l'ACA el compromís.

L'alcaldessa de Figueres va ?admetre que compartia molts dels posicionaments, tot i que donava el vistiplau al tràmit per la ?urgència de resoldre la situació actual. Es va aprovar inicialment la modificació que ara es posarà a exposició pública.