Els veïns que resideixen a l'edifici de Figueres on va viure des dels set anys el geni Salvador Dalí estan treballant, de la mà de l'Ajuntament, en una proposta de conveni per tal de poder fer visitable la finca de manera regular. Un dels impulsors, Lluís Carbó, diu que l'objectiu principal que plantegen les tres famílies que hi resideixen és "obrir aquesta casa que durant molts anys ha estat tancada al públic però que sabem que suscita un gran interès". El document l'està redactant un advocat però s'està fent en sintonia amb l'Ajuntament, que també hi va enviar tècnics per estudiar les vies per fer-ho possible. Encara no n'han trascendit els detalls però la intenció és que es trobi la fórmula per combinar els usos residencials amb els turístics.

Figueres està a punt de desencallar la reforma de la casa natal de Dalí després d'anys d'intents. Via subvencions i aportacions municipals, el Govern municipal espera poder endegar els primers treballs aviat. De fet, aquest és l'immoble més conegut perquè va veure néixer el geni, però pocs metres més enllà hi ha la casa que el va veure créixer i on l'artista va pintar alguns dels seus quadres més famosos, com el de La noia de Figueres. Però no només això. En aquest edifici, conegut com la "casa Mas Roger", de l'arquitecte Josep Azemar, Dalí va acollir Federico García Lorca o Luís Buñuel.

Des de fa temps està en el punt de mira municipal. I és que l'interès de l'espai és, per a alguns, fins i tot més gran que el de la casa natal, perquè va ser aquí també on va començar a pintar i on va viure alguns dels moments més transcendentals. Quan la família Dalí s'hi va traslladar l'any 1912 era una sola casa. A la part que comunica amb la plaça de la Palmera, hi havia el menjador -que encara es conserva- amb una llar de foc i, a la banda del carrer Caamaño, l'estudi-taller i l'habitació dels convidats. Als anys 30, però, la casa es va dividir en dues.

En una part, on hi havia la sala d'estar, s'hi va ubicar un negoci que al 2013 va quedar alliberat i va permetre una visita pública per primera vegada. L'èxit va ser tal que des d'aleshores veïns i Ajuntament treballen amb la idea d'obrir-la a la ciutat. Segons Carbó, aquest objectiu s'ha intensificat en els darrers mesos amb el trasllat de l'Oficina de Turisme a l'antic Escorxador, a pocs metres de la finca. "Tots volem que això arribi a bon port", insisteix.

Per això, la idea és que el document en el que s'està treballant estableixi, entre d'altres coses, els horaris en què haurien de fer-se les visites, el manteniment o "les normes" per als visitants.

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Manuel Toro, diu que estan a l'espera de rebre la proposta oficial, però que "ens la mirarem molt bé perquè és un objectiu que tenim marcat des de fa temps".