La vaga del servei de recollida d'escombraries, parcs i jardins i enllumenat ha quedat desconvocada a Figueres després que a última hora s'hagi arribat a un preacord entre l'Ajuntament i els sindicats. No tanca la polèmica però es donen fins al 15 de novembre per trobar una solució. El personal demana mantenir el conveni actual encara que es traslladi part de la plantilla a altres empreses i l'Ajuntament creu que no és possible. L'alcaldessa, Marta Felip, diu que «seguirem negociant per aconseguir un bon conveni que sigui satisfactori per a totes les parts».

S'ha intentat durant aquesta darrera setmana que una autoritat judicial evaluï part de la proposta dels sindicats però ha estat impossible per la inactivitat dels jutjats a l'agost. Segons CO.BAS, el sindicat majoritari, s'ha donat més temps per poder consultar-ho. «El que demanem és mantenir el conveni actual, i ells diuen que no és legal, però en altres llocs es fa», remarca el president del comitè del sindicat CO.BAS, Ricardo López. «Ara ens donen més temps per consultar-ho», explica.

La vaga es va convocar per a l'1 d'agost però es va ajornar fins avui a l'espera d'estudiar la petició dels sindicats. L'alcaldessa, Marta Felip, els dóna el compromís per escrit que es mantindran les condicions laborals i salarials de tots els treballadors d'Ecoserveis, però no els sembla suficient. El personal considera que té més validesa un conveni i l'Ajuntament creu justament el contrari perquè Ecoserveis s'extingirà i els treballadors s'incorporaran a altres empreses. Divendres, a la mesa de conciliació no hi va haver acord i, en principi, ahir hi havia d'haver serveis mínims. Finalment el mateix dilluns es va anunciar que es desconvocava i es donaven un temps per mirar d'arribar a un enteniment.

El problema es dóna perquè a l'empresa de capital mixt, Ecoserveis, se li acaba la concessió a l'octubre. Està previst traspassar el personal d'enllumenat i jardins a l'altra empresa, 100% municipal, Fisersa i les escombraries treure-les a concurs. El personal vol mantenir el conveni per garantir les condicions laborals. Segons López, les diferències amb el personal de Fisersa són considerables i no volen que s'acabin modificant. El punt u del conveni que aborda aquesta qüestió és el que encalla la negociació. La vaga la van convocar els dos sindicats majoritaris (CO.BAS i CCOO) en una votació amb una àmplia majoria i se'n van desmarcar UGT i CSIF.