L'aquarel·lista Pepe Martínez Lozano (Barcelona, 1923-Llançà 2006) va ser un gran enamorat de l'Empordà i va deixar una petjada profunda a Llançà, la vila que el va acollir i que li va servir d'inspiració per a les seves obres de temàtica marinera. El Museu de l'Aquarel·la de Llançà, fundat pel mateix pintor en temps de l'alcalde Josep Maria Salvatella, és el punt de partida d'una ruta singular que aquesta setmana us proposem per la nostra comarca.

Si una cosa té l'Alt Empordà, és que, amb el temps, ha sabut convertir-se en una terra de museus i de col·leccions que fan de bon visitar, ara que la xafogor estival ens aconsella posar-nos a l'ombra.

La millor manera de fer-ho és entrar sense vergonya en un dels molts espais visitables que hi ha en el nostre territori. La llista de museus és llarga. En primer lloc, el Teatre-Museu Dalí de Figueres el podem considerar com el pal de paller d'aquest tipus d'espais a casa nostra. A l'estiu, la millor manera de visitar-lo és fer-ho de nit, quan les visites estan restringides a un petit nombre de persones i el passeig sota la cúpula i per les diferents sales esdevé una aventura de descoberta singular.

El llistat d'oportunitat és gran: Museu del Joguet de Catalunya, Museu de la Tècnica de l'Empordà i Museu de l'Empordà, a Figueres; Ecomuseu-Farinera, de Castelló d'Empúries; Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries i el Museu de l'Anxova i de la Sal -Masle-, a l'Escala; l'Espai Cultural La Ciutadella, de Roses, el Museu Memorial de l'Exili, de la Jonquera, amb les seves extensions a Agullana i Portbou, on hi ha el monument Passatges, dedicat a Walter Benjamin.

A la llista també hi destaquen el Museu de Cadaqués, l'espai Empordana't i el Museu de la Basílica de Castelló d'Empúries, el nou Centre del Paisatge del Far d'Empordà, el Museu de l'Electricitat, gestionat per la Fundació Endesa, a Figueres, o els espais vitivinícoles del Mas Coll de Roses i de les Aixetes del celler Oliveda de Capmany.

La llista continua amb la col·lecció d'armes i soldadets del castell de Sant Ferran, el Museu de la Cúria-Presó de Castelló d'Empúries, el Maram del port de l'Escala -on hi ha la impagable col·lecció malacològica de Matilde Espinosa- o, en el mateix municipi, el Museu de vehicles que va fundar Vicenç Folgado. Tampoc hem d'oblidar el Museu del Vi del castell de Peralada i la seva impagable biblioteca.

No podem obviar les galeries d'art, que funcionen com a cors que bateguen creativitat i promocionen el territori. Uns espais recomanables són la Fundació Perramon de Ventalló, que exposa 150 obres d'una trentena d'artistes o la galeria Mestral, al cor del nucli antic de l'Escala.