Els veïns de Borrassà, Garrigàs, Pontós i Palau de Santa Eulàlia han tallat aquest dilluns a la tarda la carretera N-II durant mitja hora. Unes 200 persones, pancartes en mà, han barrat el pas als cotxes just a l'encreuament de Garrigàs. L'objectiu és exigir al Ministeri de Foment que d'una vegada per totes faci les obres per millorar els accessos a aquestes quatre poblacions. Els treballs a les interseccions de Garrigàs i Pontós (els dos punts on s'ha d'intervenir) es van iniciar abans de les eleccions generals del desembre però fa més de mig any que estan aturats. L'alcalde de Garrigàs, Josep Masoliver, diu que són veritables "punts negres" on hi ha un degoteig d'accidents. El darrer, que va tenir lloc fa tres setmanes, és la gota que va fer vessar el got i va empènyer els veïns a mobilitzar-se. Una nova protesta està organitzada pel diumenge 28 d'agost i no descarten nous talls de carretera, aquesta vegada a la rotonda d'accés a Figueres per buscar que l'acció tingui encara més repercussió.

Els veïns d'aquests quatre municipis de l'Alt Empordà s'han cansat d'esperar que l'Estat doni l'ordre per reprendre els treballs al tram de l'N-II entre Pontós i Garrigàs i han decidit passar a l'acció. Aquesta tarda, puntuals a les set, unes 200 persones dels diferents pobles afectats han tallat la carretera durant mitja hora.

D'aquesta manera volen pressionar el Ministeri de Foment perquè millori els accessos en aquests dos punts de la nacional. Duien nombroses pancartes on es podia llegir 'Prou accidents, el següent pots ser tu' o 'Inici d'obres ja, vergonya de carretera'.

Obres tímides i aturades des de fa més de mig any

Les obres per millorar les cruïlles de l'N-II a Pontós i Garrigàs van començar abans de les eleccions del desembre. Els treballs es van adjudicar per 6,89 milions d'euros (MEUR). Per resoldre aquests punts negres, i evitar que els cotxes hagin de creuar el carril contrari a l'hora de fer els girs cap a l'esquerra, es preveien construir rotondes a banda i banda i connectar-les amb un pas elevat. L'adjudicatària va començar l'obra per la cruïlla de Pontós. Poc després, però, els treballs es van aturar i la zona ja porta més de mig any empantanegada.

L'alcalde de Garrigàs, Josep Masoliver, assegura que són veritables "punts negres" on de manera habitual hi ha accidents. El darrer, fa unes tres setmanes, va ser el detonant que va encendre els ànims dels veïns, que van decidir organitzar-se per protestar. La primera manifestació s'ha fet aquest 15 d'agost i els veïns repetiran l'acció el diumenge 28 d'agost.

L'alcalde ja ha avançat que si no obtenen resposta continuaran amb les protestes. Segons detalla , ja estan pensant en una acció que encara tingui més repercussió i que consistiria en tallar la rotonda de l'N-II d'accés a Figueres, la Costa Brava nord i l'AP-7.

Masoliver explica que fa 20 anys que reivindiquen aquestes millores i que, finalment, fa dos anys el govern espanyol els va fer casi va redactar un projecte separat per a aquests dos accessos. "Precisament com que entenen que és un punt negre han fet un projecte específic per a aquestes dues interseccions", apunta l'alcalde. Ara bé, més enllà de les promeses i d'unes tímides obres que van començar al desembre, no han obtingut cap més resultat. "Ens diuen que si els pressupostos estan congelats, que si el govern en funcions però nosaltres ja n'estem tips d'excuses", ha assenyalat.

La protesta ha tingut un caire festiu, amb la participació de moltes famílies i mainada. Com que es tractava d'un tall de carretera anunciat, els mossos han pogut habilitar desviacions i no s'han generat cues importants.