El vedat intensiu de pesca de truita al riu Muga, a Boadella i les Escaules, pateix la presència de furtius que utilitzen modalitats prohibides i que en comptes d'alliberar els exemplars se'ls pot veure emportar-se bosses de truites. Des de la Societat de Pescadors Esportius de l'Alt Empordà que gestionen el vedat se senten impotents. El furtiu sol ignorar les seves advertències i la Generalitat ha atès les seves queixes però creuen que no fa suficients controls. Des de Medi Natural fan quatre o cinc controls mensuals que es redueixen a l'estiu per les tasques de prevenció d'incendis.

El vedat està situat des de la presa del Molí de les Puces a la presa de Boadella, un tram del riu on es pot pescar durant tot l'any truita però en la modalitat sense mort. Les captures s'han d'alliberar. Per pescar s'ha d'obtenir el permís pertinent diari que dóna la Generalitat i es pot practicar l'activitat cada dia, excepte el dilluns i el divendres. Aquests dies es dediquen a tasques al riu com la repoblació o la neteja de les quals es fa càrrec la societat.

Un dels membres, Raúl Galván, demana més vigilància perquè «últimament tenim furtius que maten tot el que poden, s'emporten a qualsevol hora del dia el que pesquen i no trobem ajuda de ningú». Galvan constata que ells gestionen el vedat però «no tenim autoritat, sí que a vegades quan ho veiem els ho diem, però no ens podem barallar dia sí i dia també amb els furtius». Els pescadors no fan cas de les advertències i utilitzen ham amb cuc i culleretes, modalitats prohibides per pescar les truites. «S'emporten les truites en bosses», lamenta el membre de la societat.

Galván diu que demanen més vigilància per part dels rurals per aturar aquesta pràctica que va a més. S'han queixat a la Policia Autonòmica, als Agents Rurals i directament al Deparament de Medi Natural. Des de Medi Natural han explicat que, excepte a l'estiu, que s'han de concentrar en la prevenció d'incendis, durant la resta de l'any fan quatre o cinc controls mensuals des de Sant Llorenç a Boadella. Durant les passades dels agents aixequen actes principalment per pesca il·legal i per una altra problemàtica associada. El departament ha manifestat que contactarà amb la societat per tal de coordinar el servei a la zona aprofitant les informacions que els puguin facilitar.

Repoblant de truites el riu

Una de les tasques que porta a terme la societat de pesca, és la repoblació de truites. La Generalitat els subministra els exemplars que periòdicament fa arribar per ser dipositats al riu. Justament avui està prevista al matí l'arribada de truites procedents d'una piscifactoria de Bagà. Són truites Farios que es dipositaran al riu.