L'aplicació dels pressupostos participatius als barris de Figueres depèn que es defineixin i s'aprovin els anomenats Consells de Barri o Districte que el govern municipal vol impulsar. Els comptes d'aquest any preveien una partida de 500.000 euros com una primera prova pilot per a aquesta experiència però més de mig any després de la seva aprovació encara no s'ha tirat endavant. El regidor de Participació, Francesc Cruanyes, diu que des de la seva àrea s'ha estat treballant per redactar unes bases per iniciar el procés per crear aquesta figura i que es va presentar als diferents grups, però que no es va aconseguir el consens total que buscaven. La intenció es tornar-ho a abordar al setembre. Per això, afirma que en cas que no s'arribés a temps d'aplicar-ho durant aquest mandat, «la partida s'acumularà a la de l'any vinent; per tant, pel 2017 hi hauria un milió d'euros».

Fa temps que se'n parla i, de fet, fa temps que a Figueres es posa com a exemple Girona en aquest tipus de processos participatius. Fins ara, però, l'única participació pública als comptes municipals que la ciutadania tenia era la de l'audiència pública que any rere any es fa tant del pressupost com de les ordenances. De fet, el govern havia justificat aquesta situació en més d'una ocasió recordant que gran part dels comptes municipals estan hipotecats per les obligacions contretes i despeses fixes. A la presentació dels números d'aquest 2016, però, l'alcaldessa, Marta Felip, va anunciar que farien una primera prova pilot en aquest sentit i que es destinaria aquest mig milió d'euros a les inversions que es decidissin des del diferents barris de la ciutat.

L'àrea, dirigida per Cruanyes, inclou ara també el regidor de Compromís d'Esquerres, "scar Vergés, amb qui CiU i PSC van signar un pacte d'estabilitat. En aquest sentit, el mes de juliol passat van anunciar que estaven treballant per impulsar un procés deliberatiu per crear estructures de representació veïnal als barris de la ciutat amb l'objectiu de millorar els canals de participació i la presa de decisions en forma de Consells de Barri.

Aquesta figura, segons l'edil, és clau per poder tirar endavant l'aplicació d'aquesta partida. «Els pressupostos participatius no es podran aplicar mentre no hi hagi definida i aprovada una estructura de representació veïnal», assegura Cruanyes. En aquest sentit, explica que tenen la voluntat de crear aquestes estructures i que volen fer-ho amb el consens de totes les forces polítiques del consistori encara que comptin amb la majoria suficient per fer-ho sols. Per això, afirma que des de fa mesos que es treballa en la redacció d'unes bases per iniciar el procés deliberatiu que es va presentar a l'oposició al juliol amb la voluntat de poder-ho portar al ple d'agost i «així, engegar-lo al setembre». «Atès que no es va arribar a un ple acord sobre el procediment es va deixar el tema sobre la taula per reprendre'l el mes vinent», precisa el regidor. Amb tot, reitera que encara no s'ha presentat cap proposta concreta de divisió de la ciutat sinó un procés per decidir com ha de ser aquesta. Cruanyes afegeix que sense aquestes estructures és difícil que les inversions es puguin repartir de forma equitativa.

«Si no som a temps d'aplicar-los enguany, la partida s'acumularà a la de l'any vinent i, per tant, per al 2017 la quantitat passaria a ser d'un milió d'euros», destaca Cruanyes.