Militars de la unitat de submarinistes de mesures contramines de l'Armada Espanyola i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil van detonar ahir al matí després de tres intents una mina d'uns 300 quilograms d'un model utilitzat durant la Segona Guerra Mundial. L'artefacte va ser localitzat per un ciutadà que feia immersió a la zona i es trobava a uns 300 metres de la costa, entre la cala Cativa i la Tamariua.

Els efectius desplaçats a la zona van rastrejar l'indret on un veí va assegurar haver vist la mina, submergida a la sorra. L'aparell tenia un contorn d'uns 3,20 metres i el contenidor interior de l'explosiu es trobava en bon estat. Es tracta d'un model que podria datar de la Segona Guerra Mundial i que rebia el nom de Orinque. L'actuació es va programar ahir al matí i després de senyalitzar la zona i delimitar-la, la Guàrdia Civil es va posar en contacte amb Unitat especialitzada de l'Armada per tal de fer-ne la destrucció controlada.

HI va haver fins a tres detonacions. La primera es va dur a terme cap a dos quarts de quatre però la complexitat de l'actuació no va permetre desactivar-la completament fins a dos quarts de sis de la tarda. A l'operatiu de seguretat també hi va participar la Guàrdia Municipal i Protecció Civil del municipi.

Els impactes ocasionats per les detonacions van provocar ahir alarma a les xarxes socials perquè alguns veïns de la població van notar tremolors. L'alcalde de la població, Josep Maria Cervera, ho va desmentir i des del Twitter d'Emergència també van explicar que el que s'havia de produir eren detonacions i que no hi havia hagut cap sisme.

Aquesta no és la primera vegada que es localitza un dispositiu d'aquest tipus a la població. De fet, a les costes gironines s'hi han trobat tot tipus d'artefactes també de la Guerra Civil. Del tipus Orinque, en els darrers vint anys se n'han destruït uns 25 en poblacions com el Port de la Selva, Palafrugell, Roses o Sant Feliu de Guíxols. L'estiu passat se'n va fer detonar una d'aquest model a RosesL'estiu passat se'n va fer detonar una d'aquest model a Roses. En aquell cas l'artefacte contenia 200 quilograms d'explosiu i tenia un diàmetre de 80 centímetres. El 2013, a més, se'n va localitzar una de les mateixes característiques i pes a la cala Pelosa, també a Roses.