Figueres acollirà el 29 d'octubre una jornada divulgativa pensada per a despertar les vocacions científiques entre el jovent gironí i el nord-català. La iniciativa porta per títol «Science needs you» i combinarà conferències especialitzades sobre ones gravitatòries, la vessant humana del físic Albert Einstein i la relació entre ciència i art, entre d'altres.

Coincidint amb la jornada, s'exposarà un recull de les obres de l'astrofotògraf basc i resident a Figueres, Juan Carlos Casado, el treball del qual ha estat reconegut per la NASA. Com a colofó, hi haurà una observació astronòmica des d'Albanyà, zona catalogada per la Unesco com a «cel fosc» per la seva baixa contaminació lumínica. L'objectiu de la trobada és «apropar» la ciència al dia a dia de la gent, segons els organitzadors.

La trobada espera reunir públics de totes les edats de les comarques gironines i de la Catalunya del Nord però sobretot busca despertar l'interès dels adolescents d'entre 14 i 17 anys per les carreres científiques. «El nostre objectiu és fer amable i propera la ciència i, d'alguna manera, trencar el desconeixement tan gran que hi ha sobre el món científic», explica la promotora Àngels Yécora.

La 7a enquesta de percepció social de la ciència i la tecnologia, a càrrec de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, va posar de manifest que un terç dels espanyols creu que el Sol gira al voltant de la Terra i que només el 15% s'interessa per la ciència.A banda d'això, Yécora també alerta de la «involució» de la presència femenina en els camps de la ciència i la tecnologia els darrers anys a Occident. Per trencar amb aquestes tendències, Yécora s'ha inspirat en les jornades de divulgació de relativitat que el col·lectiu «Planeta da Vinci» organitza a Terrassa.

La darrera edició hi va participar prop d'un miler de persones. Experts i divulgadors com Carlos F. Sopuerta, Josep Triginer, Andrés Aragoneses i Rafa Balaguer tindran un paper protagonista en la trobada que es farà a Figueres. També hi haurà un espai per a l'oci, amb una projecció audiovisual acompanyada per piano i la fotografia de Casado. Com a colofó a la jornada, es farà l'observació astronòmica des del càmping Bassegoda d'Albanyà. «Science needs you» té el suport de l'Ajuntament de Figueres, l'Institut d'Estudis Catalans, la Diputació i Bassegoda Park, La Cate de Figueres, els ajuntaments de Terrassa i Albanyà, la casa de la Generalitat a Perpinyà, Astrogirona, escoles La Bressola, la Universitat de Perpinyà i l'Institut d'Estudis Empordanesos.