Carta oberta al sr. Carles Ferrater

«Sóc un dels molts ciutadans escalencs que pensem que aquesta reforma del front marítim ha sigut un error»

07.09.2016 | 07:20
Carta oberta al sr. Carles Ferrater

Apreciat Sr. Ferrater, el motiu de la present és expressar-li el meu desacord per la reforma del front marítim que ha portat a terme l'Equip de Govern de l'Ajuntament de l'Escala, seguint el projecte que vostè ha dissenyat.

Sóc un dels molts ciutadans escalencs que pensem que aquesta reforma ha sigut un error. Si ha tingut vostè alguna virtut, Sr. Ferrater, ha sigut la de posar d'acord un nombre creixent d'escalenques i escalencs, de totes les tendències i colors, que rebutgen la idea de poble que vostè i les persones que governen ens volen imposar.

El valor principal que s'ha de preservar, quan s'intervé arquitectònicament en un espai consolidat i d'indubtable valor històric, és la seva integració en l'entorn. Bons exemples d'això són l'elegantíssima reforma del castell de Sant Julià de Ramis, el centre penitenciari del Puig de les Basses a Figueres o el mateix museu de les Ruïnes d'Empúries. La integració en el paisatge (natural o humanitzat) s'aconsegueix, Sr. Ferrater, amb un disseny respectuós que no destaqui indegudament, utilitzant materials del país, i amb la tria dels colors adequats. Molt al contrari, el seu projecte de reforma és postís i artificiós. Oblida vostè la màxima kantiana que ve a dir que la natura és bella quan sembla art, i l'art és bell quan sembla natura. Que lluny està el que vostè ha fet de semblar natural! Ha canviat la personalitat de la nostra platja, el bressol on va néixer el poble de l'Escala, ara ja fa 450 anys. Hi ha molts records i vivències aquí, que vostè no ha sabut respectar. No és la vista el que ens fa mal, quan mirem, ara, la platja; és el cor el que ens fa mal. En què vol convertir el nostre poble i la nostra història, Sr. Ferrater?

No entro a qüestionar la supressió de la circulació o els aparcaments, o el paviment a un sol nivell, o de si calia o no una intervenció en aquest espai. Vostè en sap molt més que jo, d'aquestes coses i, aquí, amb diàleg, ens haguéssim posat, tots plegats, d'acord. El que segur que no calia és la reforma que ens ha deixat. Em deia una amiga meva, arquitecta com vostè que quan veiés un espai «endreçat» és que darrere hi havia la mà d'un arquitecte. Ni vostè ni els que li han encarregat aquest projecte n'han tingut prou amb un discret segon pla. A vostès els ha sobrat supèrbia, Sr. Ferrater, i els ha mancat humilitat.

Ara, es disposen a fer el mateix en un altre espai emblemàtic del nostre poble: el port d'en Perris. Per què no en parlem? Per sort, en el nostre arxiu històric, tenim fotografies de com eren aquests espais a finals del segle XIX i principis del XX, que ens haurien de donar el model a seguir en qualsevol intervenció.

El paisatge, la història i la seva preservació, és un actiu econòmic de primer ordre en un poble turístic i mariner com el nostre. Un actiu que no hem de perdre.

Tard o aviat algun futur govern municipal, després d'una consulta, s'haurà de plantejar, seriosament, reformar la seva reforma. I de ben segur que, si els ciutadans de l'Escala ho volen, ho encarregarà a algun arquitecte, amb menys fama que vostè, però amb molta més sensibilitat.

Atentament,

Robert Bosch, portaveu del Grup Municipal de Convergència a l'Ajuntament de l'Escala.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Demanen que s´anul·li la llicència ambiental de Fricafor de Vilafant

L'associació de veïns de les Forques, la IAEDEN i la PAPH de Figueres acusen l'Ajuntament de...

Salvem Garriguella entrega les signatures contra el macrocàmping a l´Ajuntament

Salvem Garriguella entrega les signatures contra el macrocàmping a l´Ajuntament

El govern local veu amb bons ulls el projecte, però estudiaran la recollida de les més de 2.000...

Figueres participarà en el Festival de cinema i literatura Pirineus Negres

Figueres participarà en el Festival de cinema i literatura Pirineus Negres

La ciutat acull la taula rodona «Crims de frontera» en el marc del certamen transfronterer

Salvem Garriguella recull unes dues mil signatures contra el macrocàmping

Salvem Garriguella recull unes dues mil signatures contra el macrocàmping

Els membres de la plataforma tenen previst entregar-les a l'Ajuntament. Els veïns demanen al...

Triple empat a la millor tapa d´anxoves de la ruta de l´Escala

Triple empat a la millor tapa d´anxoves de la ruta de l´Escala

L'Oreig, la Caravel·la i la Clota s'han edut el premi en una edició en què s'han repartit 31.244...

Enllaços recomanats: Premis cinema