Un edifici amb pisos de protecció oficial de l´Agència Catalana d´Habitatge pateix l´ocupació ­il·legal de sis dels vint-i-cinc ­immobles que hi ha a la plaça Joan Tutau de Figueres. La ­problemàtica va ­començar fa un any i des de fa temps hi ha problemes de convivència, brutícia i els ­serveis ­punxats. Els afectats es queixen que no s´hi hagi actuat mentre que els ocupants es justifiquen dient que no tenen on anar i que l´Ajuntament no els atén. El regidor de ­Seguretat, Pere Casellas, diu que s´hi està a sobre i que tenen ­prevista una reunió amb l´associació de veïns properament per abordar-ho. Assegura, a més, que s´estudiarà aplicar-hi les mesures que s´han fet en altres edificis com ara el blindatge de comptadors.

A finals de 2011 l´Agència Catalana de l´Habitatge va obrir la convocatòria per adjudicar 72 pisos de protecció oficial, entre els quals hi havia aquests de la promoció ­Horta de l´Hospital, situats a la plaça Joan Tutau a pocs metres del carrer Jonquera. Es tractava en la seva majoria d´estudis i tres amb dues habitacions amb preus de lloguer entre 139 i 204 euros. El lliurament de claus es va fer a mitjan 2012. Durant els primers anys tot hauria funcionat correctament però fa un any van començar els problemes. L´edifici, el número 2 de la plaça, consta de tres plantes. La primera, amb 11 pisos, la ­segona amb vuit i la tercera, amb sis. En poc temps de diferència a la planta de sis habitatges se´n van quedar tres de buits i amb poc temps van començar-se a ocupar il·legalment. Primer un. Arribaven més famílies i s´ocupava un segon i així fins al tercer.

El modus operandi, expliquen alguns dels afectats, era sempre el mateix: trencar el pany, entrar i quan venia la policia, alertada pels veïns, marxar. Dues hores després i amb els agents fora, trencaven les cintes i una nova família ocupava el següent. I així successivament. Aquesta situació s´ha produït en menor mesura a les altres dues plantes amb una i dues ocupacions però malgrat algunes queixes i trucades a la policia, de moment, no s´ha resolt. Els serveis bàsics estan punxats i un del veïns al corrent de pagament es va quedar en una ocasió sense llum pel robatori d´un plom i el tall d´un cable. També s´han anat accentuant els problemes de brutícia i, és clar, els de convivència amb alguns dels inquilins. Brossa als passadissos o, fins i tot, sofàs en espais comuns són alguns dels problemes amb els quals es troben diàriament. Alguns dels afectats, que prefereixen no identificar-se, diuen que el que demanen és tornar a tenir una comunitat neta i sense sorolls fins a altes hores de la matinada ni desperfectes a l´immoble. De fet, la setmana passada es van trobar amb el mànec de la porta d´entrada al bloc trencada, amb la qual cosa ara hi pot entrar qualsevol. Per la seva banda, expliquen, ­alguns dels ocupants els han justificat l´ocupació dient que no tenen on viure i que l´Ajuntament no els atén però que estarien disposats a pagar. «És un problema social que s´ha de resoldre tant per a uns com per als altres», insisteix un dels veïns.

Des de l´Oficina d´Habitatge del Consell Comarcal, que és qui els gestiona, asseguren tenir constància de la situació però recorden que els pisos depenen de ­l´Agència de l´Habitatge, que ha tingut ­recentment coneixement del cas i que començarà a fer inspeccions per veure´n l´abast. Per la seva banda, des de l´àrea de Seguretat admeten la situació i diuen que la Guàrdia Urbana hi està a sobre, que fa temps que tenen detectat el problema i que s´hi actuarà.

En aquest sentit, diu que no hi ha denúncies fetes i anima els afectats a fer-ho com, diu Casellas, fan veïns de la Marca de l´Ham, que «s´han organitzat i han permès parar diversos intents d´ocupació». Casellas insisteix que es tracta d´un problema on tenen dificultats per actuar però que prendran mesures.