Nova ocupació il·legal en un edifici de pisos de protecció oficial a Figueres

Es tracta d'un edifici de vint-i-cinc habitatges, dels quals sis estan ocupats i amb els serveis bàsics punxats

08.09.2016 | 12:36
Nova ocupació il·legal en un edifici de pisos de protecció oficial a Figueres

Un edifici amb pisos de protecció oficial de l´Agència Catalana d´Habitatge pateix l´ocupació ­il·legal de sis dels vint-i-cinc ­immobles que hi ha a la plaça Joan Tutau de Figueres. La ­problemàtica va ­començar fa un any i des de fa temps hi ha problemes de convivència, brutícia i els ­serveis ­punxats. Els afectats es queixen que no s´hi hagi actuat mentre que els ocupants es justifiquen dient que no tenen on anar i que l´Ajuntament no els atén. El regidor de ­Seguretat, Pere Casellas, diu que s´hi està a sobre i que tenen ­prevista una reunió amb l´associació de veïns properament per abordar-ho. Assegura, a més, que s´estudiarà aplicar-hi les mesures que s´han fet en altres edificis com ara el blindatge de comptadors.

A finals de 2011 l´Agència Catalana de l´Habitatge va obrir la convocatòria per adjudicar 72 pisos de protecció oficial, entre els quals hi havia aquests de la promoció ­Horta de l´Hospital, situats a la plaça Joan Tutau a pocs metres del carrer Jonquera. Es tractava en la seva majoria d´estudis i tres amb dues habitacions amb preus de lloguer entre 139 i 204 euros. El lliurament de claus es va fer a mitjan 2012. Durant els primers anys tot hauria funcionat correctament però fa un any van començar els problemes. L´edifici, el número 2 de la plaça, consta de tres plantes. La primera, amb 11 pisos, la ­segona amb vuit i la tercera, amb sis. En poc temps de diferència a la planta de sis habitatges se´n van quedar tres de buits i amb poc temps van començar-se a ocupar il·legalment. Primer un. Arribaven més famílies i s´ocupava un segon i així fins al tercer.

El modus operandi, expliquen alguns dels afectats, era sempre el mateix: trencar el pany, entrar i quan venia la policia, alertada pels veïns, marxar. Dues hores després i amb els agents fora, trencaven les cintes i una nova família ocupava el següent. I així successivament. Aquesta situació s´ha produït en menor mesura a les altres dues plantes amb una i dues ocupacions però malgrat algunes queixes i trucades a la policia, de moment, no s´ha resolt. Els serveis bàsics estan punxats i un del veïns al corrent de pagament es va quedar en una ocasió sense llum pel robatori d´un plom i el tall d´un cable. També s´han anat accentuant els problemes de brutícia i, és clar, els de convivència amb alguns dels inquilins. Brossa als passadissos o, fins i tot, sofàs en espais comuns són alguns dels problemes amb els quals es troben diàriament. Alguns dels afectats, que prefereixen no identificar-se, diuen que el que demanen és tornar a tenir una comunitat neta i sense sorolls fins a altes hores de la matinada ni desperfectes a l´immoble. De fet, la setmana passada es van trobar amb el mànec de la porta d´entrada al bloc trencada, amb la qual cosa ara hi pot entrar qualsevol. Per la seva banda, expliquen, ­alguns dels ocupants els han justificat l´ocupació dient que no tenen on viure i que l´Ajuntament no els atén però que estarien disposats a pagar. «És un problema social que s´ha de resoldre tant per a uns com per als altres», insisteix un dels veïns.

Des de l´Oficina d´Habitatge del Consell Comarcal, que és qui els gestiona, asseguren tenir constància de la situació però recorden que els pisos depenen de ­l´Agència de l´Habitatge, que ha tingut ­recentment coneixement del cas i que començarà a fer inspeccions per veure´n l´abast. Per la seva banda, des de l´àrea de Seguretat admeten la situació i diuen que la Guàrdia Urbana hi està a sobre, que fa temps que tenen detectat el problema i que s´hi actuarà.

En aquest sentit, diu que no hi ha denúncies fetes i anima els afectats a fer-ho com, diu Casellas, fan veïns de la Marca de l´Ham, que «s´han organitzat i han permès parar diversos intents d´ocupació». Casellas insisteix que es tracta d´un problema on tenen dificultats per actuar però que prendran mesures.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

El carrer Pi i Margall, pacificat i sense circulació.
Figueres blinda la circulació a la zona de la plaça del Gra i els Monjos

Figueres blinda la circulació a la zona de la plaça del Gra i els Monjos

La pacificació de carrers i els canvis de sentit converteixen en laberíntic el trànsit al sector...

El primer congrés de Moebius de Roses tanca amb èxit

Roses va acollir dissabte el primer congrés d'àmbit estatal sobre la síndrome...

La fira del Playmobil rep uns 8.000 visitants

La fira del Playmobil rep uns 8.000 visitants

Figueres va tancar amb èxit la primera edició de la fira del Playmobil que es va...

Capmany pateix danys en equipaments públics i en vehicles

?L'Ajuntament ha detectat una onada d'actes incívics i bretolades des de fa dues setmanes

Figueres vol ser referent de la responsabilitat social

Figueres vol ser referent de la responsabilitat social

L'Ajuntament està elaborant una diagnosi i preveu dos anys per aplicar mesures

Roses aprova les ordenances que mantenen els impostos congelats

L'Ajuntament de Roses va aprovar ahir les Ordenances Fiscals per a l'exercici 2018 que mantenen...

Enllaços recomanats: Premis cinema