Espontani, còmic i empordanès. Així va ser el pregó inaugural que els humoristes ara dedicats al món vitivinícola, Carles Xuriguera i Rafel Faixedas, van oferir ahir en el tret de sortida de la 32ena edició de la Mostra del Vi de l´Empordà. «Sovint es diu que dins les ampolles dels vins de l´Empordà hi ha el seu paisatge. El que no es diu tant és que també hi ha l´ànima de les persones que el fan possible amb el seu esforç, patiment i dedicació», va etzivar Xuriguera als assistents. Tot seguit els va demanar un reconeixement per a ells en una mostra que es converteix durant quatre dies en el seu aparador.

Més coneguts per fer riure que per fer vi, Xuriguera i Faixedas són propietaris del restaurant Mams, un espai gastroanímic d´Arbúcies amb un 100% de vins catalans. Perquè, tal com ells mateixos van dir al discurs inaugural, «no es tracta de ser patriòtic sinó de valorar al patrimoni que tenim». Per això, també tenen amb una vinya i properament, van dir ahir, un celler i un programa a TV3 on s´endinsaran a les vinyes catalanes.

La inauguració va començar entre bromes sobre els seus orígens (un empordanès i l´altre, selvatà) i apuntant que «malgrat que s´ha dit que aquest any no ha estat bo per als viticultors, fins i tot els plataners de la Rambla fan raïms». I és que, va dir, és en els «anys més difícils quan es demostra la qualitat i estic convençut que l´any que ve serà una gran anyada», va dir Xuriguera. Després de remarcar la importància de l´esforç que fan aquells que es dediquen a un món «tant ple de riscos», Faixedas va aprofitar per animar als assitents amb un «on hi ha vi hi ha alegria. Sortiu i gaudiu».

Abans de l´esperat tret de sortida dels humoristes, el regidor de Fires, Jordi Masquef, va remarcar la consolidació d´una mostra que, «no només és un referent a comarques gironines sinó també a Catalunya». Per la seva banda, el president de la DO Empordà, Xavier Albertí va destacar-ne la «jove maduresa» dels 32 anys de celebració i va insistir que «més que vendre, la mostra vol ensenyar». Finalment, l´alcaldessa, Marta Felip, va cloure la inauguració afirmant que es tracta d´una «fira de país». Un país que, va afegir, no seria el que és sense el seu vi i la seva gastronomia. La mostra inclou 26 cellers participants i estarà oberta avui de 18 a 23 h de la nit; dissabte, de 12 a 14 h i de 18 a 23 h, i diumenge, de 12 a 14h i de 18 a a 21 h del vespre.