El Port de la Selva recupera un pou per fer front a la salinitat de l'aigua

El nivell de clorurs ha pujat fins als 365 mg/l però l'aigua continua essent apta per al consum

11.09.2016 | 07:18
El sistema d´aigua regenerada que es farà servir per a embarcacions.
El sistema d´aigua regenerada que es farà servir per a embarcacions.

La darrera analítica de l'aigua del Port de la Selva ha superat les previsions inicials i en aquests moments es troba a 365 mg/ de clorurs (sal) per litre. Es tracta d'una dada que supera els nivells òptims (250 mg/l) però que en cap cas implica que l'aigua deixi de ser apta per al consum. Tampoc se'n deriven recomanacions per part de l'Agència Catalana de Salut Pública perquè el límit es troba en els 800 mg/l. Malgrat això, des de l'Ajuntament mantindran les restriccions i continuen amb les mesures per fer front a la problemàtica. A partir de dilluns, es tancaran també les dutxes de les platges i s'ha recuperat un pou que ja es va fer servir al 2007 i 2008 en període de sequera i del qual s'aportaran uns 100 m3 d'aigua. A més, dimecres es va posar en funcionament el sistema d'abastament d'aigua regenerada per tal que les nàutiques puguin treballar.

L'alcalde, Josep Maria Cervera, ha explicat que malgrat que l'aigua de l'aqüífer supera els nivells òptims segueix essent potable i apta per al consum sense condicions. Els últims resultats han constatat amb escreix el que es temien i, davant d'això, ahir mateix es va comunicar per part de l'empresa gestora de la xarxa, SOREA, a l'Agència de Salut Pública que «ha establert que l'aigua de la xarxa és apta pel consum, motiu pel qual no cal prendre cap mesura». No obstant, l'Ajuntament vol aconseguir reconduir la situació a l'espera que arribin les desitjades pluges. Per això, mantenen el decret emès el passat 19 d'agost i l'ampliarà amb el tancament de les dutxes a les platges a partir del dia 12 de setembre. En paral·lel, s'ha recuperat el pou que ja s'havia fet servir per l'última sequera. S'ha hagut de refer la conducció perquè s'havia fet malbé i el que es farà serà infiltrar l'aigua que en surti a la riera de Rubiés a l'altura dels pou de captació. Aquest pou tindria una capacitat per bombar uns 25.000 litres l'hora però l'aigua que en surt conté ferro i, per tant, s'ha optat per fer que la mateixa terra la filtri i a la vegada aportar uns 100 m3 d'aigua diària per tal que els nivells siguin òptims. «Esperem que aquesta actuació ens ajudi a mantenir els nivells actuals», assegura el Govern municipal en un ban que va fer públic ahir al migdia.
D'altra banda, aquesta mateixa setmana s'ha posat en marxa el servei de subministrament d'aigua regenerada al Club Nàutic i a les empreses nàutiques que així ho han demanat per tal que puguin fer l'habitual neteja i hivernatge de les embarcacions.

Amb tot, recorden que s'ha prohibit el reg agrícola, el de jardins, omplir piscines o netejar carrers, espais públics, embarcacions, façanes o terrasses i insisteixen a seguir fent un ús responsable de l'aigua així com fomentar-ne l'estalvi en la seva activitat diària. En aquest sentit, Cervera admet que els nivells de consum han baixat molt amb la fi de la temporada turística i que, en aquests moments, entre els 900 i els 1.000 m3 mentre que la punta màxima assolida el passat 14 d'agost es va situar en els 2.360.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Crema una embarcació ancorada a la cala Rostella de Roses sense causar ferits

Es troba situada a uns 100 metres de la costa i els ocupants han pogut arribar fins a la platja

El festival d´art Ingràvid farà una última edició a Figueres després de perdre l´ajut

El festival d´art Ingràvid farà una última edició a Figueres després de perdre l´ajut

Els promotors no descarten presentar-se a la Mostra d'Art si es canvien les bases però ja...

El TSJC condemna la Generalitat a pagar 600.000 € d´ajut pel pavelló de Vilafant

El TSJC condemna la Generalitat a pagar 600.000 € d´ajut pel pavelló de Vilafant

El Consell Català de l´Esport va comunicar, amb les obres acabades, que no compliria amb un...

Roses canvia el projecte del far per no afectar una antiga bateria del segle XVIII

Roses canvia el projecte del far per no afectar una antiga bateria del segle XVIII

Unes prospeccions han posat al descobert les restes, al jardí on ara es preveu l'espai cultural i...

Els dos sectors del PDC acosten posicions per fer una llista única

Els dos sectors del PDC acosten posicions per fer una llista única

Les parts celebren una reunió sense parlar de noms però s'emplacen a seguir negociant

Enllaços recomanats: Premis cinema