La darrera analítica de l'aigua del Port de la Selva ha superat les previsions inicials i en aquests moments es troba a 365 mg/ de clorurs (sal) per litre. Es tracta d'una dada que supera els nivells òptims (250 mg/l) però que en cap cas implica que l'aigua deixi de ser apta per al consum. Tampoc se'n deriven recomanacions per part de l'Agència Catalana de Salut Pública perquè el límit es troba en els 800 mg/l. Malgrat això, des de l'Ajuntament mantindran les restriccions i continuen amb les mesures per fer front a la problemàtica. A partir de dilluns, es tancaran també les dutxes de les platges i s'ha recuperat un pou que ja es va fer servir al 2007 i 2008 en període de sequera i del qual s'aportaran uns 100 m3 d'aigua. A més, dimecres es va posar en funcionament el sistema d'abastament d'aigua regenerada per tal que les nàutiques puguin treballar.

L'alcalde, Josep Maria Cervera, ha explicat que malgrat que l'aigua de l'aqüífer supera els nivells òptims segueix essent potable i apta per al consum sense condicions. Els últims resultats han constatat amb escreix el que es temien i, davant d'això, ahir mateix es va comunicar per part de l'empresa gestora de la xarxa, SOREA, a l'Agència de Salut Pública que «ha establert que l'aigua de la xarxa és apta pel consum, motiu pel qual no cal prendre cap mesura». No obstant, l'Ajuntament vol aconseguir reconduir la situació a l'espera que arribin les desitjades pluges. Per això, mantenen el decret emès el passat 19 d'agost i l'ampliarà amb el tancament de les dutxes a les platges a partir del dia 12 de setembre. En paral·lel, s'ha recuperat el pou que ja s'havia fet servir per l'última sequera. S'ha hagut de refer la conducció perquè s'havia fet malbé i el que es farà serà infiltrar l'aigua que en surti a la riera de Rubiés a l'altura dels pou de captació. Aquest pou tindria una capacitat per bombar uns 25.000 litres l'hora però l'aigua que en surt conté ferro i, per tant, s'ha optat per fer que la mateixa terra la filtri i a la vegada aportar uns 100 m3 d'aigua diària per tal que els nivells siguin òptims. «Esperem que aquesta actuació ens ajudi a mantenir els nivells actuals», assegura el Govern municipal en un ban que va fer públic ahir al migdia.

D'altra banda, aquesta mateixa setmana s'ha posat en marxa el servei de subministrament d'aigua regenerada al Club Nàutic i a les empreses nàutiques que així ho han demanat per tal que puguin fer l'habitual neteja i hivernatge de les embarcacions.

Amb tot, recorden que s'ha prohibit el reg agrícola, el de jardins, omplir piscines o netejar carrers, espais públics, embarcacions, façanes o terrasses i insisteixen a seguir fent un ús responsable de l'aigua així com fomentar-ne l'estalvi en la seva activitat diària. En aquest sentit, Cervera admet que els nivells de consum han baixat molt amb la fi de la temporada turística i que, en aquests moments, entre els 900 i els 1.000 m3 mentre que la punta màxima assolida el passat 14 d'agost es va situar en els 2.360.