L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha exigit avui al Govern que compleixi els seus compromisos després que el Ministeri de Cultura hagi comunicat al consistori la retirada dels pressupostos del 2016 de la subvenció de 500.000 euros per rehabilitar la casa natal de Salvador Dalí.

Segons han informat avui fonts municipals, a l'agost van rebre una trucada que ja els advertia que podia ser que la subvenció desaparegués i finalment aquesta setmana han rebut una nova trucada, a l'espera de la confirmació per escrit, que els anunciava que s'havia retirat la subvenció per "retallades pressupostàries obligatoris".

Aquesta notícia no ha caigut gens bé a l'Ajuntament de la capital de l'Alt Empordà, i l'alcaldessa ha recordat que l'anunci de la subvenció la va efectuar el diputat popular Enric Millo el 27 d'agost del 2015, durant la presentació de la candidatura de la seva formació a Girona per a les eleccions del 27S.

I que va ser inclosa en els Pressupostos Generals de l'Estat per a aquest 2016, després de ser sol·licitada formalment per l'Ajuntament de Figueres al Ministeri de Cultura.

El projecte de reforma del número 6 del carrer Monturiol té un pressupost de 2,5 milions i el consistori tenia previst distribuir en tres anualitats aquesta inversió (2016-2019), comptant amb els 500.000 euros de subvenció promesa per l'Estat.

Marta Felip ha lamentat profundament la decisió del Govern d'eliminar aquesta subvenció i les declaracions del mes de febrer passat de Millo, que va reclamar a la Generalitat que financés aquest projecte, com feia l'Estat.

En un comunicat difós per l'alcaldessa, es recullen les paraules de Millo durant l'anunci de la subvenció: "Vam adquirir el compromís de treballar perquè el Govern de l'Estat invertís en la rehabilitació de la casa natal de Dalí, i així ho hem fet. Som de fiar, amb nosaltres es pot confiar perquè complim".

Davant aquest incompliment, Felip s'ha mostrat convençuda que "si al Govern espanyol i als representants del PP a la província de Girona els queda algun mínim interès per conservar la credibilitat davant els ciutadans de Figueres, aquesta era una bona ocasió per demostrar-ho".

Des del consistori han anunciat que l'incompliment d'aquest compromís per part del Govern no aturarà el projecte de museïtzar i fer visitable la casa natal de Salvador Dalí aquest mandat, tal com es va comprometre amb els figuerencs abans de les eleccions.

El projecte de museïtzació de l'edifici ja ha estat encarregat a una historiadora de l'art i seguirà endavant encara que sigui únicament amb finançament municipal i aportacions de mecenes, han assegurat.