La Mostra d'Art i Cultura Contemporània que Figueres va convocar al juny ha quedat deserta. El termini per a la presentació de propostes es va acabar l'11 d'agost i fonts municipals han explicat que només s'hi va presentar un projecte, que no estava ben desenvolupat, per la qual cosa el jurat no el va poder tenir en consideració. La iniciativa es va anunciar després que es fes públic que no seguiria subvencionant el Festival Ingràvid, també dedicat a la cultura contemporània. Precisament, els promotors del certamen van fer arribar ahir un escrit en la qual acusen al Govern de deixar «orfe de programació d'arts visuals» la ciutat i de fer un concurs amb tan poc termini de temps i unes «bases francament inabastables».

«Donar un mes per presentar un projecte amb tots els requisits tècnics que sol·licitaven era temporalment impossible. Les limitacions per escollir artistes eren totes:?localisme, endogàmia i poca visió global del que és la realitat creativa de la zona i del país», precisen els responsables del festival. En aquest sentit, afirmen que es tracta «d'un drama que lluny de suplir el projecte professional, consolidat i respectat pel sector de les arts visuals i de la cultura en general, amb creixement any rere any, ha matat d'un tret dos ocells».

A més, es pregunten on aniran a parar els 20.000 euros que no rebrà l'Ingràvid i que tampoc serviran per a la mostra anunciada. «Com és que a Figueres la cultura no gira entorn de l'art?», insisteixen. En aquest sentit, diuen que reflexionaran a l'entorn de les polítiques culturals de la ciutat el proper 8 d'octubre al Museu de l'Empordà, del qual «per cert van desfer-se a corre-cuita de la directora sense que, gairebé dos anys després, s'hagi proposat cap alternativa per via directa ni per concurs».

«L'aposta és bona»

Per la seva banda, des de l'Ajuntament diuen que continuen creient en aquesta fòrmula i que consultaran amb el sector per estudiar si els terminis, la dotació econòmica o la difusió han estat suficients per si cal millorar-ho en futures edicions. Amb tot, insisteixen que una convocatòria pública és la via adequada en un model de «transparència i gestió oberta». Pel que fa als diners que s'hi havien de destinar, es proposarà que passin a diverses activitats de foment i promoció artística i cultural de la ciutat d'ara i fins a finals d'any.