El nou POUM de Figueres, sense data

Recentment s'ha fet un canvi a l'equip redactor però encara no s'ha presentat l'avanç ni s'han fet nous tallers

18.09.2016 | 09:14
Un dels tallers de participació ciutadana que es van fer al 2014.
Un dels tallers de participació ciutadana que es van fer al 2014.

La revisió del Pla General de Figueres es va iniciar l'any 2013 i a principis de 2014, després de fer una primera ronda de tallers de participació ciutadana, es va presentar l'informe amb les propostes sorgides arran de les trobades. Des d'aleshores, res més. Amb les eleccions de l'any passat el procés va aturar-se i, de moment, no ha tornat a agafar embranzida ni hi ha cap data prevista a curt termini. Al darrer ple d'agost, es va aprovar un canvi a l'equip redactor però no es va concretar com estava el procés. Segons sembla, però, encara no s'ha enllestit ni l'avanç del POUM ni tampoc s'ha previst la segona ronda de tallers de participació. El Govern municipal al·lega que per tirar-ho endavant cal que es cobreixi la darrera plaça de direcció que han creat, la d'Urbanisme, que està pendent des de fa mesos i per la que aquesta mateixa setmana s'han començat a fer les entrevistes.

De la seva elaboració en depèn la Figueres dels propers anys i també la solució per a diversos problemes urbanístics amb els que es troba la ciutat i que obliguen constantment a fer modificacions puntuals del Pla General actual. I és que aquest planejament data del 1983, convertint Figueres en una de les poques grans ciutats que encara que no han decidit que volen ser de grans.

Se n'havia parlat reiteradament però no va ser fins fa gairebé tres anys que es va iniciar el procés. Va ser de la mà de l'equip de Govern de CiU, ja liderat per l'actual alcaldessa Marta Felip, que es van fer els primers vuit tallers de participació ciutadana i es va elaborar un primer document amb algunes de les propostes que es van posar sobre la taula i entre les quals hi havia els problemes de mobilitat o la manca d'equipaments.

Es tractava del pas previ al document preliminar que es coneix com "avanç de planejament". Un document que, almenys oficialment, encara no s'hauria presentat. A principis de 2015 el Govern d'aleshores -amb majoria convergent- va alertar que tot plegat s'alentiria per les eleccions municipals que hi havia al maig i que hauria de ser el Govern sortint dels comicis el que hauria de liderar el procés. 
Les eleccions van obligar a segellar un pacte en minoria entre CiU i PSC, que ara compta amb el suport de Compromís d'Esquerres. Des d'aleshores, no s'han fet nous moviments.

De fet, l'únic que s'ha tramitat ha estat el canvi a l'equip redactor. Cap dels grups de l'oposició va preguntar sobre aquesta qüestió i el Govern tampoc va clarificar en quin moment es troba tot el procés. El que sembla clar i ja ha dit en alguna ocasió l'alcaldessa és que l'impuls arribarà quan s'incorpori el nou director d'Urbanisme, una plaça que també està pendent des de fa mesos. Segons fonts municipals, perquè els tràmits s'han endarrerit, però insisteixen que les entrevistes s'han començat a fer aquesta mateixa setmana.

Sigui com sigui, la ciutat continua a l'espera que es desencalli el projecte, no només per evitar seguir fent canvis puntuals al planejament actual que fa temps que s'ha revelat obsolet, sinó també per resoldre alguns dels principals problemes urbanístics que té la capital altempordanesa, com per exemple el futur de l'antiga Sala Edison, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

El festival d´art Ingràvid farà una última edició a Figueres després de perdre l´ajut

El festival d´art Ingràvid farà una última edició a Figueres després de perdre l´ajut

Els promotors no descarten presentar-se a la Mostra d'Art si es canvien les bases però ja...

Els dos sectors del PDC acosten posicions per fer una llista única

Els dos sectors del PDC acosten posicions per fer una llista única

Les parts celebren una reunió sense parlar de noms però s'emplacen a seguir negociant

Sense faroner des de l´any 1990

El far de Roses es va inaugurar l'1 de setembre de 1864 durant un pla general d'enllumenat de...

Roses canvia el projecte del far per no afectar una antiga bateria del segle XVIII

Roses canvia el projecte del far per no afectar una antiga bateria del segle XVIII

Unes prospeccions han posat al descobert les restes, al jardí on ara es preveu l'espai cultural i...

Els Aiguamolls i els Agents Rurals aturen la rotonda que la Diputació feia a Castelló

Els Aiguamolls i els Agents Rurals aturen la rotonda que la Diputació feia a Castelló

El Parc argumenta que la zona està inclosa al Pla Especial i cal un informe preceptiu i l'ens...

Enllaços recomanats: Premis cinema