La taxa turística

20.09.2016 | 06:00

Pròxim a celebrar-se el Dia Mundial del Turisme que anualment convoca al Castell de Biart de la veïna població de Masarac la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, sembla ser que aquesta va escalfant motors amb la voluntat de crear opinió sobre un tema que des de fa uns anys ha passat a formar part del fet diferencial català: es tracta del que alguns anomenen impost i d'altres taxa turística, és a dir del pagament extra que els viatgers, siguin nacionals o estrangers, han d'ingressar a les arques de l'administració autonòmica per pernoctar en un municipi que no és el seu. «El hotelers volen que s'elimini la taxa turística», «Els hotelers contra la gestió de l'impost turístic» es publicita en els mitjans de comunicació parlats i escrits. «Els hotelers critiquen l'ús que es fa dels diners de la taxa turística» es diu més concretament i crec que amb major exactitud a DdG, i és aquí a on, en la meva opinió, resideix la principal preocupació del sector turístic gironí, pel cap baix: que es destinen molts dels diners recaptats per aquest concepte a altres qüestions que res tenen a veure amb la promoció turística.
Potser fóra important, més enllà de l'impacte que aquest gravamen pot suposar per a un bon funcionament del sector, aclarir conceptes i, a partir d'això continuar el debat en termes d'eficiència i eficàcia que són els dos objectius principals que s'han d'exigir a tota administració.
Vejam, doctors té l'economia però de manera senzilla podem aclarir que els ciutadans estem sotmesos al pagament de (encara que soni medieval) tributs que poden adoptar la forma d'impostos, contribucions especials i taxes, essent els primers pagaments exigits de manera generalitzada sense que es correspongui una contraprestació concreta, les segones es paguen per actuacions específiques i només pel col·lectiu que rebrà de manera global el benefici de l'actuació pública (la pavimentació d'un carrer), i finalment les terceres son pagaments per una actuació pública amb benefici concret i personal (recollida d'escombraries).
D'altra banda, també podem recordar que els tributs poden tenir el caràcter de finalistes (per finançar una despesa pública concreta), o de tipus general.
En aquesta tessitura crec que podem mantenir que la turística és un tribut tipus taxa i, per tant de caràcter finalista que, implantada de manera especial per afavorir el desenvolupament turístic ha de benficiar a qui l'abona.
O sigui, que participant en la creació d'opinió, crec que té raó la Federació Gironina quan protesta perquè l'administració no destini la totalitat de la recaptació de la taxa turística als fins per als quals va ser creada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Crema una embarcació ancorada a la cala Rostella de Roses sense causar ferits

Es troba situada a uns 100 metres de la costa i els ocupants han pogut arribar fins a la platja

El festival d´art Ingràvid farà una última edició a Figueres després de perdre l´ajut

El festival d´art Ingràvid farà una última edició a Figueres després de perdre l´ajut

Els promotors no descarten presentar-se a la Mostra d'Art si es canvien les bases però ja...

El TSJC condemna la Generalitat a pagar 600.000 € d´ajut pel pavelló de Vilafant

El TSJC condemna la Generalitat a pagar 600.000 € d´ajut pel pavelló de Vilafant

El Consell Català de l´Esport va comunicar, amb les obres acabades, que no compliria amb un...

Roses canvia el projecte del far per no afectar una antiga bateria del segle XVIII

Roses canvia el projecte del far per no afectar una antiga bateria del segle XVIII

Unes prospeccions han posat al descobert les restes, al jardí on ara es preveu l'espai cultural i...

Els dos sectors del PDC acosten posicions per fer una llista única

Els dos sectors del PDC acosten posicions per fer una llista única

Les parts celebren una reunió sense parlar de noms però s'emplacen a seguir negociant

Sense faroner des de l´any 1990

El far de Roses es va inaugurar l'1 de setembre de 1864 durant un pla general d'enllumenat de...

Enllaços recomanats: Premis cinema