El TSJC condemna la Generalitat a pagar 600.000 € d'ajut pel pavelló de Vilafant

El Consell Català de l´Esport va comunicar, amb les obres acabades, que no compliria amb un conveni signat el 2012

24.09.2016 | 00:51
L´equipament esportiu del municipi.
L´equipament esportiu del municipi.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) condemna la Generalitat de Catalunya a pagar els 600.000 euros de subvenció pel pavelló esportiu de Vilafant al qual s´havia compromès a través del Consell Català de l´Esport amb un conveni amb el municipi. L´ens va comunicar, ja amb les obres acabades el 2013, que per causes sobrevingudes derivades de la crisi, no assumirien l´ajut. L´alt tribunal considera que ni aquest motiu ni la decisió de Institut Català de Finances (ICF) de deixar de finançar equipaments esportius justifiquen «la declaració d´ineficacia sobrvinguda de la subvenció ja concedida». L´alcaldessa, Consol Cantenys, ha celebrat la decisió i ha explicat que ja s´han posat en contacte amb el Govern per tal de veure com fan front a aquest pagament, que l´Ajuntament va haver d´avançar en el seu moment.
El cas es remunta a fa quatre anys quan l´Ajuntament i el Consell van signar el conveni a través del qual assumien el pagament d´una part del pavelló, valorat en uns 1,5 milions d´euros. Per a la seva construcció, Vilafant comptava també amb ajut de l´últim Pla Zapatero de mig milió d´euros així com 400.000 més del PUOSC. En total, la Generalitat –responsable del Consell de l´Esport– hi aportava 600.000 euros. El mes de juny de 2013, però, es va emetre una resolució on es declarava la ineficacia de l´ajut. Després, un acord de govern del juliol el va deixar sense efecte i una posterior resolució del Secretari General de desembre del mateix any va desestimar el requeriment previ formulat pel consistori. Finalment, Vilafant va decidir dur el cas al contenciós que al juny va resoldre que estimava el recurs i, per tant, considerava amb efecte la subvenció. Contra la sentència es podia interposar un recurs de casació al Suprem però, segons Cantenys, en aquests moments és ferma i ja han tingut un primer contacte amb la Generalitat per negociar com resoldre-ho.
El tribunal considera que, si bé és cert que l´Institut de Finances –que és l´òrgan que havia de fer el pagament– havia decidit l´agost de 2012 aturar aquest tipus d´ajuts als municipis, el compromís amb Vilafant s´havia fet al febrer i, a més, l´ajut no el rebia directament el municipi sinó que es transferien al Consell de l´Esport, que poteriorment havia d´abonar-los a l´Ajuntament.
Com que això no va fer-se mai, Cantenys recorda que ells ho van haver d´avançar per tal que l´empresa que va fer l´obra pogués cobrar i ho van haver de fer acollint-se al pla de creditors de l´Estat. «Fins i tot, vam haver de pagar algunes justificacions l´obres amb interessos de demora», insisteix. Amb tot, però, diu estar «satisfeta per posar punt i final a un tema que estava encallat des del 2013». «Però sobretot, per garantir l´ingrés dels 600.000 euros a l´Ajuntament, uns diners que estaven compromesos», afegeix.
El projecte del poliesportiu formava part d´una iniciativa de més gran abast que incloïa l´anomenat complex Poliesports, en el qual també participava l´Ajuntament de Figueres. El 2009, la ciutat va decidir abandonar el projecte per impulsar el del gran complex ideat a la plaça de Braus, que també va quedar encallat i al calaix per falta d´iniciatives privades que ho poguin tirar endavant.
Quan el PSC va accedir a l´alcaldia, es va redimensionar l'actuació prioritzant només el pavelló i deixant de banda la piscina coberta que també hi estava prevista.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Figueres subvencionarà part de l´IBI a famílies monoparentals que no superin els 18.000 euros anuals

Quedaran excloses aquelles que tinguin un habitatge de més de 100 metres quadrats o amb un valor...

Ceres Roura ven espelmes per eliminar l´olor de les mascotes

Ceres Roura ven espelmes per eliminar l´olor de les mascotes

Les dues primeres col·leccions que hi ha al mercat van destinades als amos de gossos i gats

Confinen els veïns d´un edifici del Delta Muga per un foc al quadre elèctric

Confinen els veïns d´un edifici del Delta Muga per un foc al quadre elèctric

El fum es va desplaçar per l'interior del bloc de 14 plantes i es va demanar als inquilins, una...

El catamarà d´en Pepe ja navega per Roses

El catamarà d´en Pepe ja navega per Roses

Aquest migdia s'ha fet l'avarada oficial de la nau i seguidament ha emprès el primer trajecte per...

Més de 700 participants a la cursa de la dona de Roses

Més de 700 participants a la cursa de la dona de Roses

Més de 700 persones van participar aquest diumenge a les 9a edició de la Cursa de la Dona, que...

Enllaços recomanats: Premis cinema