El festival de cultura contemporània de l'Empordà, Ingràvid, va presentar ahir la seva vuitena i última edició a Figueres després que el certamen hagi perdut el suport de l'Ajuntament. El Govern va anunciar que deixaria de subvencionar-lo per impulsar una Mostra d'Art, que finalment ha quedat deserta. Ara, els seus promotors, Ester Pujol i Rafael Camps, no descarten presentar-se a una nova convocatòria si es canvien les bases que els permetin oferir el seu format però ja treballen per exportar el certamen a un altre lloc.

La darrera celebració serà «una festa» dedicada a la ciutadania que tindrà lloc el 8 d'octubre a la Rambla i recuperarà algunes de les obres que s'han pogut veure en anterior edicions. El programa inclou instal·lacions artístiques, concerts, dansa o tallers familiars. Tot plegat, afirmen, amb l'objectiu d'acostar l'art contemporani a tots els públics.

Pujol assegura que durant els darrers set anys, el certamen ha comptat amb la participació de 600 artistes nacionals i internacionals de totes les disciplines i ha rebut uns 70.000 visitants. En total, s'hi han invertit 675.000 euros, dels quals Figueres n'hi ha aportat uns 105.000. Per a la resta, han comptat amb el suport de la Generalitat, la Diputació, el Patronat de Turisme, la Xarxa Transversal, l'Arts Santa Mònica i patrocinadors privats, que enguany garantiran aquesta vuitena edició valorada en uns 75.000 euros.

El programa es concentrarà en un sol dia -dos menys que en les anteriors edicions- amb un programa que omplirà la ciutat d'art contemporani des de les dotze del migdia fins a la una de la matinada del dia següent. Començarà amb una acció participativa titulada «All you need is hate» de Manoli Mansilla que consistirà a llançar 300 globus d'heli amb missatges d'odi que han fet arribar persones anònimes a través de les xarxes socials.

La performance es complementarà amb l'exposició, Haters, go!, on s'han convidat a diferents personalitats del món de la cultura a reflexionar sobre aquest sentiment. El certamen inclou també tallers familiars on es podran fer escultures mecàniques amb cartró o crear hologrames amb el mòbil; propostes musicals com la del Dj Mr. Boogalaw, Mau Boada, Miss Q o el Dj Diego Armando, que proposarà ballar en família.

També es presentarà el documental El viatge frustrat d'Enric Farrés on es recrea de forma contemporània el relat del mateix títol de Josep Pla protagonitzada per un artista i un col·leccionista. Pel que fa a la dansa, el Col·lectiu El Paller portaran To Fall, un treball experimental basat en la idea de la caiguda i en l'intent de recuperar la verticalitat mentre que La Fundación Collado-Van Hoestenberghe oferirà el muntatge Si sabes lo que hay' que convertirà la Rambla en un espai per pensar amb la música, el moviment, la reflexió i l'humor com a principals ingredients.

La programació també inclou els tres projectes guanyadors de la convocatòria Ingràvid-Arts Santa Mònica: Diganosticant alcoholisme de Mar Canet i Varvara Guljajeva; Land of Speculation de Sergi Selvas. Una altra de les propostes destacades és la de l'artista Menchu López, guanyadora del premi Artistes Km 0 2015, que vol fer reflexionar al públic sobre la gestió que s'està fent del drama dels refugiats amb la instal·lació Ni drets ni humans.