La biblioteca de Figueres ha inaugurat l'exposició «La constel·lació Benjamin. Desembalant la biblioteca de Cussó-Ferrer», que es podrà veure fins al proper 15 d'octubre, amb un centenar de llibres a l'entorn de Walter Benjamin procedents de la biblioteca personal del realitzador de cinema, Manuel Cussó-Ferrer. L'acció, que s'emmarca en el cicle «Refugiats, un drama actual», dóna llum a part del fons de Cussó-Ferrer, acompanyat de textos que ell mateix ha escrit.

Als anys setanta Antoni Pous, el primer traductor de Benjamin al català, va descobrir aquest pensador i la seva obra al realitzador, que des d'aleshores no ha parat de llegir, rellegir i col·leccionar llibres que fan referència a l'intel·lectual jueu alemany mort a Portbou al 1940. La captivació per la seva figura ha estat tal que ha arribat a aplegar a l'entorn d'uns 300 exemplars, bona part dels quals són obres de Benamin i les seves traduccions a altres llengües. A més, s'hi troba un important nombre de traduccions aparegudes a l'entorn de la seva figura i l'obra del que està considerat com un dels pensadors més influents del segle XX. Entre els documents que es podran veure a l'equipament fins a mitjans d'octubre, hi ha l'obra completa de Benjamin, traduccions o altres temes presents a l'obra de l'autor.

El cicle, organitzat pel Casino Menestral i l'arxiu-col·lecció Lluís Benejam en col·laboració amb desenes d'entitats, busca amb múltiples activitats vinculades a aquesta problemàtica obrir debat. Fins al proper 16 d'octubre hi haurà xerrades, exposicions, sortides culturals i desenes d'activitats. Precisament, Cussó-Ferrer va ser qui va obrir el programa amb la projecció de la seva pel·lícula L'última frontera, que va ser filmada a la serra de l'Albera ara fa just 25 anys i que aborda el drama que va viure Benjamin fugint dels nazis.