La nova sala de ball de l'edifici de la Societat Coral Erato obrirà portes el proper 6 de novembre amb una sessió dedicada a la gent gran. El centre s'ha remodelat amb l'obertura de la Clínica Bofill i s'estrenarà en un espai amb capacitat per a unes 150 persones, als baixos de l'edifici, on també s'ubiquen les oficines de l'equipament sanitari. L'Ajuntament està acabant de tancar amb l'entitat un projecte de dinamització que inclourà, a banda del ball els diumenges, altres activitats especialment enfocades a la tercera edat. L'antiga sala, coneguda popularment com «El Quixot», va tancar portes fa uns 15 anys i des de fa temps diversos sectors de la ciutat reclamaven un espai on poder passar els diumenges.

El Govern va anunciar la voluntat de recuperar un espai dedicat a sala ball fa just un any. Coincidint amb la creació de la clínica, l'empresa assumia la construcció a la part superior de pisos tutelats per a gent gran i rehabilitava els baixos. Part de l'antiga Sala Ictineu passaven a convertir-se en una sala de ball amb entrada pel carrer Escoles i la resta es destinava a les seves oficines. La sala, de dimensions més reduïdes que l'antic centre de festes, oferirà a la gent gran ball els diumenges a la tarda a preus «populars», que oscil·laran entre els cinc i els sis euros.

La primera actuació, que farà el grup Xanadú, es farà el 6 de novembre i servirà d'estrena oficial de l'equipament. Per això, s'estan ultimant els detalls que falten, com les cortines, cadires o l'atrezzo de l'escenari. L'espai el gestionarà l'Erato sota «encàrrec» municipal. Per això, s'està acabant de tancar el conveni que establirà el programa d'activitats. La previsió és que, a banda de les sessions musicals de cap de setmana, durant la resta de dies s'hi fan altres accions de dinamització com ara ioga. També es busca que pugui acollir presentacions de l'Ajuntament, que es reservarà uns dies a l'any per disposar-ne. La intenció, però, és que l'equipament vagi enfocat sobretot a la gent gran.

L'alcaldessa, Marta Felip, diu que la voluntat del Govern és que «hi hagi activitat a la plaça Triangular i, alhora, atendre una demanda de la gent gran, que era poder disposar d'un espai que no tenien des de fa molts anys per poder anar a ballar els diumenges». A més, afegeix, la intenció és que amb l'obertura de la clínica, d'aquesta sala i del nou centre de distribució d'aliments al local del Sant Pau es creï en aquest entorn una zona «dedicada als serveis».

Per la seva banda, el president de la Societat Coral Erato, Rodolfo Márquez, diu que «la sala permetrà reviure amb la gent de Figueres el records dels balls de l'Erato, d'on van sortir moltes parelles i matrimonis». D'altra banda, afirma que permetrà que «a partir d'ara la gent gran ja no hagi de marxar de Figueres per poder ballar els diumenges».

Un referent a la comarca

L'espai preservarà el nom de Sala Erato i ocuparà part de l'antiga Sala Ictineu, que havia acollit la popular sala nascuda a mitjans dels anys seixanta i que va ser objecte de pelegrinatge de joves d'arreu de la comarca. De fet, primer va esdevenir una sala de festes on s'anava a ballar o a escoltar orquestres i conjunts musicals i, als vuitanta, es va decidir canviar el model per convertir-la en una discoteca, que va anomenar-se «Quixot's».