L´Associació Amics de la Natura de Cadaqués ha demanat al departament de Territori de la Generalitat que per la via d´urgència determinin que no es poden talar els i convenci l´Ajuntament de fer-se enrere. A més, demanen que se´ls informe de com sol.licitar Bé Cultural d´Interès Local (BCIL). Consideren que talar-los imcompleix el Pla Especial Urbanístic del Conjunt Històric. El govern encara no ha pres cap decisió i estudiarà la nova petició en junta de govern.

Des de l´associació han portat a terme diferenst tràmits per intentar preservar l´arbrat. Consideren que només s´hauria d´acceptar la tala «en cas d´imperiosa necessitat i d´uns informes que certifiquin quin està mort i quins realment molts malalts».

S´adrecen a Territori, amb data 16 de setembre, perquè consideren que el pla especial, aprovat el 2009, determina quins són els valors arquitectònics i culturals del nucli històric i el seu entorn que s´han de protegir. Afegeixen que contempla la preservació del patrimoni ambiental i paisatgístic perquè mantingui la tipologia i la seva idiosincràcia. Els plàtans estan inclosos entre l´arbrat a protegir. I des de l´associació creuen que talar part seria no complir la legalitat.

L´alcalde de Cadaqués, Pep Lloret, ha manifestat que no s´ha pres cap decisió nova respecte a la tala i que han rebut la petició adreçada a Territori que encara no s´ha valorat.