L'any 2006 es va aprovar el Pla Director Territorial de l'Empordà, un document que establia i recomanava alguns límits i condicions al creixement de la zona en ple boom urbanístic i econòmic. Deu anys després, la Fundació Catalunya Europa a l'Empordà i la Càtedra de Geografia i Pensament territorial de la Universitat de Girona han decidit organitzar pel proper 21 d'octubre el seminari "10 anys del Pla Director de l'Empordà. I ara què?", que debatrà sobre aquest fet i els reptes de futur que té la zona una dècada després d'aquests fets.

Els actes, que es faran al Museu d'Arqueologia d'Empúries, s'iniciaran a les deu del matí amb una ponència a càrrec del professor de Geografia de la UdG, Joan Vicente, el geògraf, Javi Martin i membres del consell assessor de la Fundació. Després se celebrarà un "diàleg" entre l'activista de Salvem l'Empordà, Marta Ball-llosera, i l'exsecretari de Planificació Territorial de la Generalitat de l'època de l'aprovació, Oriol Nel·lo. A més, hi haurà una ponència de l'escriptor, Antoni Puigverd, sobre la seva visió de l'Empordà i, finalment, se celebrarà un debat obert entre els participants.

El delegat de la Fundació i exalcalde de Figueres, Joan Armangué, assegura que la jornada busca ser una "reflexió en veu alta" sobre un procés que encara té moltes preguntes per a respondre i molts problemes per a resoldre. En aquest sentit, Vicente alerta que no es tracta d'un document obsolet sinó que es va fer en un moment de "màxima pressió" i que després de la crisi i amb un context molt diferent, hi ha encara molts aspectes sobre la taula.