La Guàrdia Civil de la Jonquera ha enxampat un ciutadà francès que transportava peces arqueològiques de fa 2.000 anys sense cap tipus de permís. Li van trobar des d'ossos d'animals sense catalogar, ceràmica, restes d'àmfores entre altres.

Els agents el van denunciar per no tenir cap tipus de permís i li van aixecar una acta per infracció de contraban.

Els fets van tenir lloc el dia 2 d'octubre quan agents de la Guàrdia Civil de la Jonquera estaven fent un control i van veure que un vehicle amb matrícula francesa i ocupat per una sola persona. El van aturar quan anava cap al país gal i el van identificar.

Quan van escorcollar el vehicle hi van trobar diversos objectes que segons els agents, pel aspecte i característiques van sospitar que podrien pertànyer al patrimoni històric.

Davant d'això, els policies van demanar la documentació al conductor. Aquest però, no va poder demostrar ni la seva procedència ni l'autorització per la seva tinença i exportació. Per tot això, els guàrdies civils van considerar que podra tractar-se d'una exportació il·legal.

Seguidament, van aixecar una acta per Infracció Administrativa de Contraban que va ser remesa a dependències de Duanes i Impostos Especials de la Jonquera i el gènere comissat també va quedar a disposició d'aquesta autoritat.

Un cop comptabilitzat tot el que van comissar van poder comprovar que en total el ciutadà francès pretenia entrar al seu país amb catorze caixes que contenien diferents ossos d'animals sense catalogar, trossos de ceràmica i diferents tipus de pedres. També transportava un sac on hi havia plom de canonades romanes; un alter amb trossos de diferents àmfores i finalment, una pedra molar. El material que van comissar datava aproximadament d'entre l'any 300 a.C i el 100 d.C.