L´aqüífer del Port de la Selva s´ha refet de la sequera els darrers dos dies i l´Ajuntament té previst en breu aixecar les restriccions aplicades per la salinització de l´aqüífer. Aquest és l´últim episodi d´una sequera que ha deixat les reserves molt baixes. Si s´hagués produït l´any vinent, però, la situació podria haver estat diferent, perquè ja hagués estat disponible l´aigua reciclada de la prova pilot en què participa el Port, en què es depura i es torna al medi natural. Però conscients que els episodis de sequera es poden anar incrementant en els propers anys per factors com el canvi climàtic, també estan explorant noves mesures, com per exemple connectar-se a l´embassament de Boadella.

L´aigua de la depuradora va ser tractada a principis d´any per tal de poder ser reutilitzada. Un cop apta, es va tornar a injectar al sòl i està de camí als aqüífers. L´alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha explicat que ara està en trànsit. El procés, des que es regenera fins que es pot tornar a utilitzar, és de catorze mesos. Per això aquest estiu, amb el descens del nivell d´aigua de l´aqüífer, es va produir una salinització que va obligar a aplicar restriccions en regs, neteja i piscines a través d´un decret.

L´aigua era apta per al consum, però vista la rapidesa amb què empitjorava la situació -la salinització es va duplicar en una setmana-, es va decidir actuar. Cervera ha explicat que amb la baixada de la riera segur que s´omple l´aqüífer i s´aixecarà la restricció, un cop les anàlisis confirmin que la situació s´ha normalitzat. Però si això no s´hagués produït, podria haver arribat a situacions més complicades. Per això, l´Ajuntament continua treballant en el tema de l´aigua regenerada i altres noves iniciatives.

La iniciativa en què participa el Port de la Selva està inclosa en un projecte europeu que lidera Kompetenzzentrum Wasser Berlin (KWB, Centre de Competència d´Aigua de Berlín). Hi participen diferents empreses i compta amb l´Ajuntament del Port, el Consorci de la Costa Brava i l´empresa mixta d´Aigües de la Costa Brava.

El municipi s´abasteix d´aigua dels pous i de la pluja que alimenta l´aqüífer. Amb la prova pilot es vol convertir el pou de la Riera en «una guardiola d´aigua» que s´ompli de la depuradora -que abans haurà estat sotmesa a un procés de regeneració- en comptes de llençar l´aigua al mar. Una canonada transporta l´aigua regenerada a unes basses d´infiltració a la zona de Malajambota.

Aquest es considera un sistema sostenible que de moment està en fase de prova. Al desembre deixaran d´estar dins el projecte europeu, però es vol continuar treballant-hi. Paral·lelament es busquen altres alternatives, com la connexió al pantà de Boadella. La idea és recuperar un antic projecte, tornar a valorar els costos i engegar-lo en una connexió que podrien compartir amb Colera, amb problemes similars als del Port.