L'empresari i aventurer Álvaro de Marichalar ha publicat una carta oberta a Facebook dirigida a l'alcaldessa de Sant Mori, Modesta Cucurull, lamentant que aquest municipi alt empordanès no pengi la bandera espanyola a l'edifici consistorial. Segons Marichalar, va fer la petició a l'alcaldessa al seu despatx, al que va acudir per exigir que es "complís la llei".

Marichalar es queixa que Cucurull li parlés sempre en català quan ell se li adreçava en castellà, el que considera "un intent d'imposició incompatible amb les més elementals normes de convivència i educació". I afegeix: "Sembla que alguns infeliços estan convençuts que parlant en la llengua espanyola catalana amb qui se'ls adreça en llengua espanyola castellana se situen en un pla diferent -superior?- a la resta de mortals".

El germà de l'exmarit de la infanta Elena qualifica l'alcaldessa de Sant Mori d'"inculta", "mal educada" i "prepotent", i assegura que la seva "actitud xulesca il·legal i covard la inabilita per representar a les persones del meravellós municipi de Sant Mori".

"Posi la bandera d'Espanya que ens pertany als catalans i resta d'espanyols per igual", diu Marichalar, que defensa els seus orígens catalans recordant que es descendent de la família Bruguera de Mataró i de Jaume I.

Modesta Cucurull (CiU), que governa a Sant Mori amb majoria absoluta, ha expressat la seva sorpresa per la carta de Marichalar. En declaracions a aquest diari ha assegurat que Marichalar, que passava uns dies al municipi a casa d'uns amics, es va presentar a l'ajuntament per fer la seva sol·licitud. Nega que li parlés només en català i assegura que és un "fanfarró" i un "provocador". Assegura que la bandera espanyola mai ha estat a l'exterior de l'ajuntament, on onegen les banderes del municipi i de Catalunya, però que la sala de plens sí que hi ha la bandera espanyola.

En una rèplica compartida també públicament, Cucurull diu que Marichalar "queda ben retratat" i que "tot sol es desqualifica" en la seva carta. "En la seva exposició es pot observar fàcilment que el concepte que té de vostè mateix ratlla l'esquizofrènia, li recomano consulti un psiquiatre", apunta l'alcaldessa, que al final de la seva resposta l'anomena "Marichalao".

"Al llarg de tota la carta el que més traspua és sobretot ràbia, i sap que li dic Sr. Marichalao, això em plau profundament i li suggereixo que s'hi vagi acostumant", finalitza la rèplica de Cucurull.

L'incident de Moscou

Fa tres anys i mig, Álvaro de Marichalar ja va protagonitzar un incident que el va enfrontar a l'aleshores conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. Va ser a Moscou, en el marc d'una fira turística. Mentre el conseller parlava amb la premsa, Marichalar va interrompre la conversa protestant pel fet que Catalunya tingués un estand propi a la fira i promocionés el seu sector turístic al marge de la resta d'Espanya.