9 mesos pel conductor de l'autocar que va bolcar a Bàscara i va matar una jove de 15 anys

Al vehicle viatjaven un grup d'escolars que anaven a Alacant, vint dels quals van patir ferides

18.10.2016 | 19:21

El Jutjat Penal Número 1 de Figueres ha condemnat a 9 mesos de presó el conductor de l'autocar que va bolcar a Bàscara (Alt Empordà) i va matar una jove holandesa de 15 anys. L'accident va tenir lloc el 19 d'octubre d'ara fa set anys. A l'autobús hi viatjaven un grup d'escolars que anaven a Alacant. L'acusat, Sije de Sonje, va sortir de l'autopista AP-7 a gran velocitat, va xocar contra la tanca de protecció i va bolcar l'autocar. A més de la víctima mortal, vint joves més van patir ferides.

El conductor s'enfrontava a una pena de fins a 4 anys de presó. La sentència, que ha avançat la Cadena Ser, l'acaba condemnant a 9 mesos i li prohibeix conduir cap tipus de vehicle durant aquest temps. El jutge no es creu la versió del conductor, que va dir que havia perdut el control de l'autocar en intentar esquivar "alguna cosa" que se li va posar al davant, i conclou que Sije de Sonje va sortir de l'autopista per "distracció o insomni".

L'accident mortal va tenir lloc poc després de les sis del matí del 19 d'octubre del 2009. A l'autocar sinistrat, que circulava en sentit sud per l'autopista AP-7, hi viatjaven un grup de 60 alumnes i professors. Tots ells eren del col·legi Canisius, situat al poble holandès de Nimega, i es dirigien cap a Alacant.

A l'alçada de Bàscara, l'autocar es va desplaçar bruscament cap a la dreta i va sortir de l'autopista. El bus va agafar el ramal de sortida que porta cap a l'Escala (Alt Empordà) a una velocitat de 100 quilòmetres hora. L'acusat va frenar de cop, però no va poder agafar bé la corba que hi ha en aquest punt. L'autocar va xocar contra la tanca de protecció i va bolcar.

A conseqüència del sinistre, una jove holandesa de 15 anys va perdre la vida. I de la resta de passatgers, vint més van patir ferides.

El conductor, Sije de Sonje, s'enfrontava a una pena de fins a 4 anys de presó i 5 de retirada de carnet per homicidi imprudent. Aquesta era la pena que li demanava l'acusació particular, que representava la família de la víctima. El fiscal, per la seva banda, sol·licitava 2 anys de presó i 3 de retirada de carnet.

Distreure o endormiscar

La sentència, que signa el jutge Pablo Huerta, conclou que Sije de Sonje va provocar l'accident perquè es va distreure o bé endormiscar. El jutjat no es creu la versió que el conductor va exposar al judici, i que ja havia sostingut des d'un primer moment. Sije de Sonje va relatar que havia fet un cop de volant per intentar esquivar un objecte o animal que se li va posar al davant i que, arran d'això va perdre el control de l'autobús.

La sentència, que ha avançat la Cadena Ser, es remet a l'atestat dels Mossos d'Esquadra per rebutjar aquesta versió. Ja aleshores, la policia va fer constar que les úniques marques de frenada eren les que es trobaven a la calçada del ramal de sortida, just abans del punt on l'autocar va bolcar.

"La versió autoexculpatòria de l'acusat no té cap mena de sentit", recull el jutjat. I hi afegeix: "Intentar sortejar un objecte o un animal de cap manera implica agafar una sortida de l'AP-7 i, en tot cas, s'hauria generat una frenada i la seva conseqüent marca damunt el carril".

El jutge, a més, també es remet a tres testimonis, que aquell dia viatjaven a l'autobús. Els joves van explicar que Sije de Sonje mostrava "símptomes de cansament", ja que "en diverses ocasions s'havia desplaçat cap a la dreta i l'autobús havia arribat a trepitjar les marques sonores" que hi ha als vorals de la calçada de l'AP-7.

Dilacions indegudes

A l'hora d'imposar la condemna, el Jutjat Penal Número 1 de Figueres estima per a l'acusat una atenuant de dilacions indegudes (perquè el cas ha trigat molt a instruir-se i arribar a judici). La sentència condemna Sije de Sonje a 9 mesos de presó per un delicte d'homicidi imprudent i li estripa el carnet de conduir durant tot aquest temps. El jutge subratlla que l'acusat va dur a terme una conducta "reprovable", ja que a l'autocar hi viatjaven "un gran número de menors" i això feia necessari reforçar les "ja exigibles" mesures de seguretat i protecció.

La sentència no fixa responsabilitat civil perquè el dia del judici es van retirar les demandes. Les indemnitzacions es negociaran a Holanda. La sentència no és ferma i es pot interposar recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Girona en un termini de deu dies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Una de les tanques al pas de Griells
Castelló posa tanques de protecció a dos passallissos

Castelló posa tanques de protecció a dos passallissos

L'Ajuntament ha col·locat els sistemes permanents per tal d'impedir el pas als vehicles en cas...

Condemnat a 11 anys de presó l´home que va matar el germà d´una ganivetada a Figueres

La sentència recull el veredicte del jurat popular, que no es va creure que l'acusat l'apunyalés...

Cent anys de la vella presó de Figueres

Cent anys de la vella presó de Figueres

El 18 de febrer de 1917 es va inaugurar com a centre penitenciari, tot i que funcionava des de...

ERC de Figueres proposa una coalició amb PDeCAT i la CUP sense Marta Felip

ERC de Figueres proposa una coalició amb PDeCAT i la CUP sense Marta Felip

?El grup municipal creu que els regidors Pere Casellas i Manel Toro haurien de deixar els seus...

El PACMA denuncia un espectacle amb gats del Festival Internacional del Circ de Figueres

El partit animalista qualifica el muntatge de la russa Asel Saralaeva de «lamentable» perquè està...

El públic rep amb entusiasme el segon espectacle del Festival del Circ

El públic rep amb entusiasme el segon espectacle del Festival del Circ

Els equilibris amb objectes, el volteig acrobàtic i les actuacions de màgia i humor van ser els...

Enllaços recomanats: Premis cinema